LONDON – Njemački proizvođač automobila “Folksvagen” planira da zatvori najmanje tri fabrike u Njemačkoj, otpusti desetine hiljada radnika i smanji platu za 10 odsto, saopšteno je iz uprave firme, piše “Fajnenšel tajms”.
Ovo restrukturisanje bi označilo prvo zatvaranje domaćih fabrika u istoriji kompanije dugoj 87 godina i dovelo do borbe sa sindikatima. “Folksvagen” ima 10 fabrika i 300.000 zaposlenih u Njemačkoj.

Iz kompanije je upozoreno da su potrebne radikalne mjere jer se ovaj proizvođač automobila suočava sa snažnom konkurencijom iz Kine, usporavanjem prodaje na drugim velikim tržištima i potrebom da se upravlja skupom tranzicijom električnih vozila.

Kompanija je nedavno izdala svoje drugo upozorenje o profitu u tri mjeseca, okrivljujući izazovno tržišno okruženje.

“Folksvagen” je danas saopštio da neće komentarisati spekulacije o povjerljivim pregovorima sa sindikatom “IG Metal” i radničkim savjetom, dodajući da je kompanija sada na prekretnici.

Radnički savjet kompanije predstavlja zaposlene u firmi i ima polovinu mjesta u nadzornom odboru.

Danijela Kavalo, šef radničkog savjeta, rekla je zaposlenima okupljenim u glavnoj fabrici kompanije u Volfsburgu da rukovodioci imaju dva dana da preokrenu planove, te nagovijestila je buduće štrajkove.

Ona je upozorila da se izvršni direktor Oliver Blume igra sa ogromnim rizikom da će prekinuti razgovore i “uraditi ono što radna snaga mora da uradi kada se plaši za svoju egzistenciju”. (Agencije, Foto Pixnio)