KANBERA – U Australiji će biti unišeni milioni čokota vinove loze, a desetine miliona ostaće neiskorišćeno kako bi se smanjila prekomjerna proizvodnja vina koja je snizila cijene grožđa i time ugrozila egzistenciju uzgajivača grožđa i proizvođača vina.
Pad konzumacije vina širom svijeta naročito je pogodio Australiju, a posebno se smanjila potražnja za jeftinim crvenim vinom, koje se najviše prodaje na kontinentu.
Peti najveći svjetski izvoznik vina imao je više od dvije milijarde litara ovog alkoholnog pića ili oko dvije godine proizvodnje u skladištu polovinom 2023. godine, pokazuju najnoviji podaci, navodi Rojters. Pojedina vina se kvare dok proizvođači žure da ih prodaju po bilo kojoj cijeni.
Oko dve trećine australijskog grožđa za vino uzgaja se u navodnjavanim unutrašnjim oblastima kao što je Grifit, gdje su cijene grožđa pale u prosjeku na 200 dolara po toni prošle godine, što je najniža cijena decenijama.
U 2023. godini cijena je bila 659 dolara po toni grožđa, pokazuju podaci industrijskog tijela Vine Australia. Vlada, koja prognozira niže cijene kasnije ove godine, saopštila je da prepoznaje značajne izazove sa kojima se suočavaju uzgajivači i da je posvećena podršci tom sektoru, iako mnogi uzgajivači tvrde da vlada može više da se angažuje po tom pitanju.
Kako bi se balansiralo tržište i podigle cijene, rast oko četvrtine vinove loze u oblastima kao što je Grifit mora biti zaustavljen, rekao je Džeremi Kas, šef uzgajivača vina Riverina.
To bi, prema računici Rojtersa na osnovu podataka Vine Australia, dovelo do uništavanja više od 20 miliona čokota vinove loze na 12.000 hektara ili oko 8 odsto ukupne površine na kojoj se uzgaja vinova loza u Australiji.
Kada je Kina blokirala uvoz tokom političkog spora 2020. godine, Australija je izgubila najveće tržište za izvoz vina po vrijednosti, navodi Rojters i dodaje da, za razliku od Evrope, Australija poljoprivrednicima ne nudi nikakvu finansijsku pomoć kako bi im pomogla zbog viška vina. Iako se očekuje da će Kina ponovo dozvoliti uvoz ovog mjeseca, to neće riješiti problem prevelike količine vina, pošto je potražnja opala mnogo brže nego na drugim mjestima.
Neka područja su manje pogođena padom potražnje, kao što su Tasmanija i dolina Jara u Viktoriji, gdje se proizvodi više bijelih vina i skuplje crveno vino koje postaje sve popularnije. Mnogi uzgajivači grožđa u Australiji sada se okreću proizvodnji citrusa i orašastih plodova.