Sjedinjene Američke Države su dom velikom broju ljudi sa naših prostora. Velika koncentracija ljudi neminovno je dovela do otvaranja naših restorana i prodavnica. U SAD se nalazi ogroman broj balkanskih restorana, a među njima se izdvajaju i sljedeći, čiji vlasnici potiču iz BiH.

Mersim's, Voterlu, Ajova
Ovaj restoran je specijalizovan za bh. kuhinju, ali to nije jedino što nude. S obizrom da se nalazi u Ajovi, u svojoj ponudi imai standardnu američku hranu, poput burgera, odrezaka, pilećih specijaliteta.

U ponudi imaju i ćevape, ali i tzv. balkansku salatu. Ipak, bh. meni ne čini samo ovo, već u svojoj ponudi imaju bečku šniclu i grah, teleće pečenje, begovu čorbu, goveđu čorbu, bosanski lonac, ćufte.

Za one sa jačim apetitom, kod Mersim mogu pronaći i miješano meso, gdje pored ćevapa dobijate i bečku šniclu, kebab, piletinu sa grila, čedar sir, te piletinu punjenu brokolijem i lukom.

Miro's, Palm Springs, Kalifornija
Miro Terzić je dugogodišnji ugostiteljski radnik, koji je bio kulinarska zvijezda u Mostaru. Otvorio je restoran u Palm Springsu još 1994. godine, a sve sa namjerom da ponudi meni ne samo sa Balkana, već i iz Mađarske, Njemačke, pa i Mediterana.

Njegova sadašnja ponuda varira čak od marokanskih mesnih okruglica pa sve do osso bucco i mađarskih šnicli. Ipak, jedno od najpopularnijih jela je burek.

U svom restoranu Miro nudi i ukrajinska i poljska jela, koja su dosta slična nekim jelima na kojima je on odrastao u Mostaru. Ovakvu ponudu teško da ćete naći bilo gdje u Kaliforniji.

Tata's Grill, Isti Ridž, Tenesi
Ovaj bh. restoran, smješten u Ist Ridžu u Tenesiju je mjesto na koje je i sam grad ponosan jer nije riječ o tipičnom restoranu.

Slike ovog restorana je čak postavio i gradonačelnik Ist Ridža na svojoj fejsbk stranici. Iako ostali balkanski restorani odišu tradicijom i arhaičnim interijerom, Tata se odlučio za moderan, savremena interijer. Ovdje uglavnom možete probati jela sa roštilja, a najpopularniji su pljeskavica i ćevapi. Ipak, ovdje možete pojesti i sarmu kao i gulaš. Nude i neka “hibridna američka jela” poput čizburgera i Philly sendviča.

Živio, Grand Rapids, Mičigen
Živio je restoran koji nudi tzv. modernu evropsku kuhinju. Ali, na njihovom veb sajtu možete u ponudi pronaći i tradicionalna bosanskohercegovačka, turska i grčka jela.

Naravno, ipak je glavnina menija bazirana na balkanskoj hrani. Najpoznatiji su ćevapi u lepinji. Ovaj restoran ima veliku ponudu pića pa tako tu možete probati vina iz BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije pa čak i iz Rumunije. Posebno su ponosni na rakiju kruškovac, koju nabavljaju iz Hrvatske i koja je takođe jedan od specijaliteta. (Nezavisne)