MADRID – Cijene hrane u Španiji porasle su za 30,8 odsto u julu u poređenju sa istim mjesecom 2019. prije izbijanja pandemije virusa korona, objavio je list “El mundo”, pozivajući se na najnovije podatke analitičke kompanije “Funkas”.
Cijene osnovnih proizvoda u Španiji naglo su porasle od 2019. godine, navodi agencija.
Ukupne cijene su se u posljednje dvije decenije više nego udvostručile u četvrtoj po veličini ekonomiji EU, skočivši za 54,4 odsto. Samo cijene hrane su u istom periodu porasle za 79,3 odsto.
Među proizvodima koji su zabilježili najveći rast cijena u protekloj godini su šećer /44,2 odsto/, krompir /38,8 odsto/, pirinač /22 odsto/, konzervisano voće /19,4 odsto/ i konditorski proizvodi /8,2 odsto/.
Mlijeko je poskupjelo za 17,6 odsto, svinjetina za 15,8, jaja za 12,8, a svježe voće za 11,6 odsto, pokazuju podaci.
Cijena maslinovog ulja skočila je za 115 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja najveći rast cijene ikada.
Špansku inflaciju hrane podstakli su brojni faktori, kao što su promjene cijena energenata, goriva i đubriva, kao i smanjena ponuda određene robe na globalnom tržištu.
Poskupljenju hrane doprinijela je i dugotrajna suša, a teški vremenski uslovi sada ugrožavaju globalno snabdijevanje maslinovim uljem, dok cijene rastu širom svijeta.
U narednim mjesecima će se rast cijena nastaviti u Španiji, navodi “El mundo”, a očekuje se da će ukupna inflacija dostići pet odsto u decembru. (Agencije)