PODGORICA – Prodati zaplijenjene cigarete ili ih uništiti? Popuniti državnu kasu ili se držati međunarodne prakse? Da li je procijenjeni prihod od prodaje dovoljan razlog za zamjeranje evropskim partnerima?

Ovo su pitanja koja muče crnogorsku Vladu nakon što su policija i carinici u tri akcije od maja do juna ove godine u Luci Bar zaplijenili 150.000 paketa cigareta, čija se vrijednost procenjuje na više desetina miliona evra.

Crna Gora imala bi značajnu finansijsku korist od prodaje zapilijenjenih cigareta iz Luke Bar, ali Vlada neće učiniti ništa što bi eventualno ugrozilo njenu međunarodnu reputaciju, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Ipak, Ministarstvo finansija je pripremilo prijedlog posebnog zakona koji bi omogućio praktičnu prodaju duvanskih proizvoda zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Premijer Dritan Abazović je podržao ideju o prodaji zaplijenjenih cigareta.

– Ako to bude 10, 20, 30 miliona, mislim da bi to bilo spektakularno, treba da znamo da toliko košta jedan Klinički centar. Dakle, to bi zaista pomoglo našoj ekonomiji i mi to treba da odradimo, rekao je početkom jula Abazović.

Prijedlog Ministarstva finasija sada čeka zeleno svjetlo Vlade da bi u daljoj proceduri stigao do parlamenta gdje bi se o njemu izjasnili poslanici. Rokovi do kada bi Vlada trebalo da usvoji taj prijedlog i uputi ga parlamentu još nisu poznati. Ministar Damjanović kaže da bi država, ako zakon bude usvojen, mogla da računa na prihod između 15 i 20 miliona evra.

O tome će uskoro početi razgovori sa evropskim partnerima, navodi Damjanović.

Iz Akcije za socijalnu pravdu ocjenjuju, međutim da bi usvajanje zakona moglo dovesti do problema u pregovorima sa Evropskom unijom, ali i tužbi kompanija čije je cigarete država u više akcija zaplijenila.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić je na sjednici Vlade 22. jula podsjetio da je Crna Gora potpisnica protokola Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o upravljaju sa oduzetim duvanskim proizvodima koji predviđa uništavanje zaplijenjenog duvana i opreme za njegovu proizvodnju.

– Mislim da nam je ovdje prostor sužen. Znam da se radi o iznosu koji bi valjao za mnoge dobre stvari u Crnoj Gori, ali mislim da manevarskog prostora nemamo, rekao je on.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks je 4. jula ove godine poručila da cigarete treba uništiti u skladu sa međunarodnim protokolima i propisima.

Medoks je krajem marta izjavila da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koje dospijevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona evra izgubljenih prihoda godišnje.

Postavlja se pitanje da li bi namjera Vlade da proda zaplijenjene cigarete mogla da dovede u pitanje pregovarački proces o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže za RSE da bi usvajanjem lex specialisa o zaplijenjenim cigaretama Crna Gora zakomplikovala pregovore sa EU, prenosi Radio Slobodne Evropa.

Ona ističe da u svijetu nije zabilježen slučaj da neka država prodaje zaplijenjene cigarete.