NJUJORK – Nakon nekoliko mjeseci laganog rasta cijene nafte na 55 dolara po barelu, u posljednjih mjesec dana je došlo do naglog pada. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, cijena barela BRENT nafte iznosi 50,39$, što je približno 10% ispod nivoa s početka marta.

Koji su razlozi pada cijene?

Usprkos dogovoru zemalja članica OPEC-a i Rusije, proizvodnja je u posljednjih nekoliko sedmica i dalje visoka te iznosi 96,52 miliona barela dnevno na globalnom nivou. Proizvodnja u SAD-u iznosi 9,1 miliona barela dnevno i trenutno je na najvišoem nivoui u posljednjih godinu dana.

Porast proizvodnje je doveo do rasta zaliha u SAD-u, koje trenutno iznose 528 miliona barela, što je 7% više nego prije godinu dana. U takvoj situaciji oni koji posjeduju naftu spremni su je ponuditi jeftinije, što dovodi do pada cijene.

Špekulanti na finansijskim tržištima takođe su počeli masovno zatvarati kupovne pozicije te otvarati prodajne, na kojima će profitirati ukoliko dođe do pada cijene.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

Trenutni pad vjerojatno neće dugo trajati. Sasvim je uobičajeno da nakon nekoliko mjeseci rasta dođe do privremene korekcije. Politička odluka OPEC-a i dogovor s Rusijom je dugoročne naravi i pravi učinak će se vjerojatno vidjeti tek za godinu do dvije.

Zalihe nafte izvan SAD-a su počele padati iz čega se može zaključiti da se situacija lagano mijenja. U posljednjih godinu dana japanske zalihe nafte su pale 6%, evropske 2%, a kineske za čak 7%. Ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo bi doći do privremene nestašice u posjedinim dijelovima svijeta, što će dovesti do naglog rasta cijene.

Očekivani privredni rast na globalnom nivoui takđe bi trebao doprinijeti rastu cijene nafte, jer veća proizvodnja i kupovna moć redovno dovode do veće potrošnje energije.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je kurs američkog dolara. Naime, budući da se većina sirove nafte na globalnom nivou prodaje u dolarima, kad god kursj dolara pada, cijena nafte raste. Razlog je povoljnija cijena u ostalim valutama. Ako bi dolar u odnosu na evro oslabio 20%, nafta bi za Evropljane postala 20% povoljnija, što bi vjerovatno dovelo do veće potražnje u Evropi i rasta cijene.

Po mnogim parametrima, američki dolar je još uvijek precijenjen i može se očekivati da će na kraju godine biti barem nekoliko posto slabiji nego što je trenutno. To može dovesti i do dodatnih nekoliko posto rasta cijene nafte na osnovu kretanja valuta.

Na osnovu svega navedenog, analitičari Admiral Marketsa smatraju da trenutni pad cijene crnog zlata neće dugo trajati. Uvijek je moguć dodatni pad od nekoliko posto, no na kraju godine cijena će vjerojatno biti iznad sadašnje razine. Moguć je čak i privremeni porast na 60 dolara po barelu.(Poslovni.hr)