MINHEN – Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena je u najnovijoj, danas objavljenoj prognozi, revidirao naniže prognozu privrednog rasta Njemačke u 2024. godini na 0,9 odsto sa 1,4 odsto.

“U posljednjem kvartalu 2023. godine razvoj njemačke ekonomije biće slabiji nego što se očekivalo, što će uticati i na narednu godinu”, rekao je šef IFO za istraživanja Timo Volmeršojzer.

On smatra da ekonomska neizvesnost u Njemačkoj odlaže privredni oporavak jer su potrošači više skloni štednji, a kompanije i domaćinstva nisu raspoloženi za investiranje.

U 2025. godini privredni rast Njemačke ubrzaće na 1,3 odsto, procjenjuje IFO, dok je u prethodnoj prognozi procijenio da se očekuje rast od 1,2 odsto. Ekonomski stručnjak IFO navodi da trendovi ipak ukazuju na oporavak njemačke ekonomije u budućnosti.

“Plate naglo rastu, zaposlenost je veća nego ikada ranije, kupovna moć se takođe vraća, a ukupna ekonomska tražnja treba da se poveća. Kamatne stope su prošle svoj vrhunac i cijene rastu sporije”, ističe Volmeršojzer. Institut za ekonomska istraživanja iz Minhena smatra da će nezaposlenost ove godine porasti za 191.000 ljudi, a u 2024. godini za još 82.000, a da će u 2025. godini broj nezaposlenih pasti za 113.000.

IFO je istovremeno saopštio da će suficit tekućeg računa Njemačke u ovoj godini porasti na 285 milijardi evra sa 171 milijarde evra u 2022. godini. Sljedeće godine će nemački suficit dodatno porasti na 316 milijardi evra, navodi minhenski institut.