ZAGREB  – Nije trebalo puno vremena da, sa rastom novoprijavljenih slučajeva korona virusa, dobro raspoloženje na Mediteranu počne prelaziti u strah i zabrinutost, piše “Jutarnji list”.

Turistički radnici upozoravaju da bi se, bez znatno većeg udjela vakcinisanih, sezona u Hrvatskoj mogla prekinuti i prije nego prošle godine.

Evropski mediji izvještavaju o napetoj situaciji u Španiji, o turizmu zavisnoj destinaciji u kojoj je broj slučajeva posljednje dvije nedjelje počeo rasti, a pojedini dijelovi zemlje, koji su se tek počeli radovati turistima, najednom su ispali iz igre.

Incidencija novooboljelih na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana u Španiji je sada 107,48, dakle dvostruko više od 50, broja koji je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) postavio kao gornju granicu da bi pojedino područje bilo “zeleno”.

Kako pojedine oblasti sve više razmišljaju o pooštravanju mjera, spekuliše se o tome da li je turistička sezona u Španiji završena i prije nego što je počela.

U Kataloniji je sedmodnevna incidencija sada već na 180 odsto veća u odnosu na prošlu nedelju, Asturija je na plus 203 odsto, Navara bilježi rast od 326 posto.

Jednakim tempom već neko vrijeme raste zabrinutost i u Portugalu, čija je prijestonica Lisabon nove mjere uveo još krajem juna, kada su počeli bilježiti rast novih slučajeva.

Za portugalsku metropolu zavisnu od turizma to je katastrofa, jednako kao i za pokrajinu Algarve, čija je sedmodnevna incidencija sada na 80 odsto rasta.

Posebno je teško u Albufeiri, poznatoj po golf-turizmu i divnim plažama, a u kojoj se, kao i u Lisabonu, restorani i kafići vikendom zatvaraju u 15 sati, a vikendom se za izlazak ili ulazak u regiju mora obavezno priložiti negativni test ili potvrda o vakcinisanju.

Naoblačili su se i planovi za dobru sezonu na Kipru. Ta zemlja u globalu bilježi 14-dnevnu incidenciju od 179,62, a većina novih slučajeva odnosi se na delta varijantu, zbog čega se lokalne vlasti pribojavaju da će ih novi, četvrti talas pandemije pogoditi taman u srcu sezone, kao i da će rastu broja slučajeva pripomoći niski udio vakcinisanih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 odsto svih novopozitivnih slučajeva.

Mediteranu će u smislu turizma malo pomoći činjenica da nabrojane zemlje imaju nisku stopu smrtnosti. Na ECDC-ovoj karti Evrope Španija je većinski narandžasta, sa dijelovima koji se već dobro crvene, narandžast je i Portugal, ali se Kipar zato crveni, što znači da se turistički ulasci u ove dijelove Evrope ne preporučuju te da će putnici biti podvrgnuti prilično oštrim mjerama u trenutku napuštanja ovih destinacija.

Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena, iako se Zadarska županija uspjela probiti među 100 regiona sa najvećom sedmodnevnom incidencijom, pa turistički stručnjaci upozoravaju kako bi se situacija na Mediteranu vrlo lako mogla okrenuti i u hrvatskom slučaju.

Istina je da su sve tri evropske destinacije sa velikim rastom, dakle i Portugal, i Španija, i Kipar, zavisne od britanskih turista, no nikako ne treba likovati nad pogoršanjem situacije u konkurentskom okruženju jer bi se slično moglo dogoditi i Hrvatskoj, samo je pitanje u kojem dijelu godine, rekao je za “Jutarnji list” direktor Instituta za turizam Damir Krešić i dodao da treba pokušati da se utiče na sve one faktore koji mogu omogućiti što dužu sezonu.

“A to su cijepljenje, ali i odustajanje od bilo kakvih masovnih okupljanja kakva su unazadila brojke na području Zadra, a još nam ostaje vidjeti šta će biti sa Zagrebom, u kojem je posljednjih nedjelja bilo masovnih okupljanja zbog fudbala”, rekao je Krešić.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori Boris Žgomba napomenuo je da u Hrvatskoj, nažalost, još nije zavladala svijest o tome da je situacija krajnje ozbiljna, te da Hrvatska ne može biti mirna gledajući šta se događa na Mediteranu.

“Mi nismo ostrvo, isti uzroci koji se pojavljuju u nama konkurentnim zemljama mogu se dogoditi i kod nas, iako zasad turistička sezona ide dobro, pre svega zato što je sektor odradio odličnu pripremu. Buking je jako dobar, trenutno u zemlji imamo više od 500.000 gostiju, no bitno je i dalje nastaviti sa cijepljenjem, te ne raditi epidemiološke ekscese”, rekao je Žgomba i dodao kako bi bilo kakva odstupanja od takvog stava mogla dovesti i do ranijeg prekida sezone nego što je to bilo lani.