SARAJEVO – Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je danas da je u “Službenom glasniku BiH” objavljeno rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda travnički sir.
U saopštenju se navodi da je podnosilac zahtjeva za registraciju Udruženje poljoprivrednika i stočara “Karaula–Vlašić”.
Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH napominju da se shodno odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, postupak za registraciju oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda pokreće zahtjevom koji se podnosi ovoj agenciji.
Postupak registracije sprovodi Komisija za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u BiH.
Travnički sir je bijeli salamurni, punomasni sir, koji se proizvodi od sirovog i pasterizovanog kravljeg mlijeka, ovčijeg mlijeka, kozijeg mlijeka ili njihovih mješavina pomoću sirila i sa/bez mljekarske kulture uz odvajanje surutke. Sir ima zrenje u surutki i prodaje se nakon minimalno mjesec dana zrenja.
Počeci proizvodnje travničkog sira sežu unazad 150 godina.
O ovom siru nije se mnogo znalo sve dok Leopold Adamec 1892. godine nije detaljno opisao proizvodnju “vrlo specifičnog sira na planini Vlašić pod nazivima travnički ili vlašićki sir koji se proizvodi od ovčijeg ili miješanog ovčijeg i kozijeg mlijeka i prodaje u drvenim posudama”. (Srna, Foto Ilustracija)