SARAJEVO – Cigarete u Bosni i Hercegovini nisu poskupile na početku ove godine uprkos povećanju akciza.

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH za 2024.godinu minimalna akciza iznosi 173,00 KM na 1.000 komada cigareta, odnosno 3,46 KM za pakovanje od 20 komada.

U poređenju s prethodnom godinom, minimalna akcize na cigarete povećana je za 6,50 KM za 1.000 komada što predstavlja povećanje od 3,9 posto. Prošle godine ova akciza iznosila je 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno s 3,33 KM za pakovanje od 20 komada.

Uprkos povećanju akcize, za sada nema najava proizvođača i distributera o povećanju cijena.

U Upravi za indirektno oporezivanje zadovoljni su prilivom novca od akciza na duvan i duvanske prerađevine, a slilo se oko milijardu KM.

“I  ove godine povećali smo broj izdanih akciznih markica na cigarete, kao što je to bilo unazad dvije godine i to praktično govori da se crno tržište cigareta konstantno smanjuje, a tome u prilog govori upravo povećan broj akciznih markica koje mi izdajemo, a kojim se obilježava svaka paklica cigareta koja se proda na tržištu BiH”, rekao je za ATV Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za Komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Cijene se na istom nivou vjerovatno neće zadržati. Еkonomisti objašnjavaju da je želja da se opterete robe koje nisu egzistencijalnog karaktera,zato se i kod nas donose odluke koje bi trebalo da podrže budžet i sačuvaju zdravlje ljudi.