SARAJEVO – Čak za 41 posto povećala se potražnja za radnicima u BiH u prošloj i u prvom kvartalu ove godine. Ovo su podaci koje su danas u Sarajevu objavili predstavnici “Networksa” i portala Posao.ba, a nakon analize koju je napravio ovaj portal, na kome su,… Pročitaj više »

LOPARE  – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas u Loparama nastavak podrške Vlade za izgradnju turističkog kompleksa na planini Majevici i druge projekte koji doprinose novom zapošljavanju. “Ovo je projekat od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja koji… Pročitaj više »

LONDON – Paladijum, čije su cijene dostigle nivo znad 1.500 dolara za finu uncu, postao je skuplji od zlata. Od sredine avgusta prošle godine cijena paladijuma je porasla za čak 80 odsto, a samo tokom ove godine, za tri mjeseca, skočila je za oko 25… Pročitaj više »

LONDON – London je proglašen najboljom destinacijom na svijetu koju možete posjetiti, a Pariz, Rim i Kreta osvojili su drugo, treće i četvrto mjesto na ovogodišnjim nagradama Travellers Choice. Pobjednici su određeni pomoću algoritma koji analizira milione recenzija i ocjene hotela, restorana i atrakcija prikupljenih… Pročitaj više »

BANJALUKA – Iako se pojedine kompanije u zapadnim zemljama sve više odlučuju na četvorodnevnu radnu sedmicu zbog produktivnosti radnika i usklađivanja poslovnog i slobodnog vremena, u RS će to još dugo biti nemoguća misija. Rekla je ovo Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, koja smatra… Pročitaj više »

SARAJEVO – Kompanija Sejari d.o.o. najavila je puno preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines, čiji je trenutno manjinski, ali najveći pojedinačni suvlasnik, piše BiznisInfo. Sejari d.o.o. trenutno ima 47,6 posto dionica u Centrotrans-Eurolinesu koji se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću. Safudin Čengić ima 18,7 posto… Pročitaj više »

Kina je potpisala megaugovor o kupovini aviona evropskog proizvođača Airbusa, 290 tipa A320 i 10 letjelica A350. Posao vijeka je dogovoren u okviru državne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj. Avione kupuje državna kineska kompanija CASC (China Aviation Supplies Holding Company). Macron i Xi Jinping… Pročitaj više »

SARAJEVO – Uprkos sveukupnom porastu zaposlenosti, broj samozaposlenih smanjio se na zapadnom Balkanu za oko 8% ili 125.000 ljudi između II. kvartala 2017. i II. kvartala 2018. godine, navodi se u izvještaju “Trendovi tržišta rada na zapadnom Balkanu u 2019.”, kojeg su prošle sedmice objavili… Pročitaj više »

Apple je lansirao svoju kreditnu karticu koja će biti čvrsto integrisana u njegov mobilni novčanik i obećava da će pomoći klijentima da vode “zdraviji finansijski život”. Dostupna u SAD-u ovog ljeta, titanijumska Apple kartica je ugrađena u aplikaciju Apple Wallet na iPhone uređajima i mami kupce jednostavnom… Pročitaj više »