Fondovi pod kontrolom američkog privatnog investicionog fonda KKR-a ponudili su 63 evra po dionici za otkup akcija od manjinskih akcionara u njemačkoj izdavačkoj kući “Aksel Špringer”.

Ponudom za preuzimanje, koja predstavlja premiju od 40 odsto, vrijednost tog entiteta je procijenjena na 6,8 milijardi evra (7,7 milijardi dolara), prenosi Rojters.

Ponuda je dostavljena u saradnji sa glavnim akcionarima u njemačkoj kompaniji, udovicom osnivača Aksela Špringera, Fridom, i izvršnim direktorom Matijasom Defnerom, koji su željeli da privatizuju kompaniju nakon pada vrijednosti njenih akcija u protekloj godini.

– ”Aksel Špringer” je prošao kroz uspješan period digitalne transformacije iz koje je kompanija isplivala kao vodeća digitalna sila u Evropi – izjavio je Filip Frajze iz KKR-a.

Akcije “Špringera” su u elektronskom trgovanju skočile za 13 odsto na 63,45 evra, a prošle nedjelje su uzletjele za 20 procenata na vijest o planiranom preuzimanju.

Frida Špringer – peta supruga osnivača kompanije – i Defner kontrolišu 45,4 odsto “Aksel Špringera”. Unuci Aksela Špringera, Aksel Sven i Arijana, poseduju dodatnih 9,8 odsto i nisu jedna od strana u dogovoru sa KKR-om.

Preostalih 44,8 odsto je u slobodnom prometu i vrijednost tog udjela je tri milijarde evra (3,4 milijarde dolara) po tenderskoj cijeni.

Nakon uspješnog zatvaranja transakcije, Frida Špringer i Defner ce zajednički kontrolisati kompaniju, a menadžment će ostati isti, poručuju iz KKR-a.cububu.toprtb ad networksскрывает следы усталостиполяризационные антибликовые очки для рыбалкиrussias seasonsТОВ РЕКОМ