BANJALUKA – Uprkos nastavku nepovoljne ekonomske situacije kod nas i u svijetu, stanovnici BiH Svjetski dan štednje ove godine dočekali su sa većim povjerenjem u bankarski sektor, nego lani, rekao je guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić povodom obilježavanja 31. oktobra, Svjetskog dana štednje.

– Period ubrzanog povlačenja depozita je iza nas i sada smo svjedoci trenda povratka novca stanovništva u komercijalne banke. S obzirom na to da bi povjerenje između klijenata i komercijalnih banaka trebalo da bude obostrano, banke bi povjerenje trebalo da uzvrate kroz pojačane aktivnosti kreditiranja privrede i građana – izjavio je Kozarić.

On je rekao da su ukupni depoziti kod banaka za devet mjeseci ove godine iznosili 11,97 milijardi maraka, depoziti stanovništva 5,41 milijarde maraka.

– Depoziti stanovništva ove godine manji su za 402 miliona maraka u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u odnosu na kraj 2008. godine, ovi depoziti su veći za oko 209 miliona maraka, što potvrđuje da je u toku povratak depozita u banke, posebno oročenih i štednih depozita – kazao je Kozarić.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja rekao je da je povjerenje stanovništva u banke i bankarski sistem sada za nijansu bolje nego lani.

– Stanovnici su počeli vraćati novac u banke, ali dio novca nije vraćen, jer je otišao u neke druge oblike investiranja, kao što je kupovina zlata, ili je ostao u trezorima – kazao je Ljuboja.

On ističe da problem rasta štednje nije nepovjerenje, nego to što zbog finansijske krize ima znatno manje viška prihoda koji se može staviti po strani i štedjeti. Ujedno manje se i zarađuje, pa se i manje štedi.

– Domaći bankarski sektor dobro je kapitalizovan, jer su banke većinom u vlasništvu ino-bankarskih grupacija, koje su stabilne i koje ne bi dozvolile da njihove “kćerke” u RS i BiH ugroze svoje depozitare – istakao je Ljuboja.

Činjenica da je naš bankarski sektor skoro sto odsto u rukama ino-grupacija, kaže Ljuboja, govori da je štednja sigurna.

Kozarić je kazao da od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine 2,04 milijarde maraka ili 37,7 odsto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,37 milijardi maraka ili 62,3 odsto. U pogledu valutne strukture, oko 1,7 milijardi ili 31,4 odsto su depoziti u domaćoj valuti, a 3,71 milijarda maraka ili 68,6 odsto su depoziti u stranoj valuti.

Izvor Glas Srpske