PARIZ – Francuski parlament usvojio je porez za tehnološke kompanije, nakon što je Senat, gornji dom parlamenta, odobrio konačnu verziju zakona.

Time je zvanični Pariz, kako ocjenjuje Reuters, pružio otpor Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje su nešto ranije, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa, otvorile istragu povodom francuskog plana oporezivanja digitalnih usluga, prenosi Investitor.

Riječ je o troprocentnom porezu na prihode od digitalnih usluga ostvarenih u Francuskoj koji će važiti za kompanije sa zaradom od preko 25 miliona evra u toj zemlji i od 750 miliona evra širom svijeta. Porez bi trebalo da počne da se primjenjuje retroaktivno, od početka 2019. godine.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer objavio je u srijedu da će SAD pokenuti istragu o tome da li je francuski porez „diskriminatorski ili neodmjeren i da li opterećuje ili ograničava trgovinu SAD“.

Istraga bi mogla da dovede do uvođenja američkih carina ili trgovinskih ograničenja za francuske proizvode i da potencijalno eskalira u globalni trgovinski konflikt.читать чужую перепискусмайлики расшифровкаhome finace softwareлечение пародонтита средней степени тяжестикак собрать ролетыtop resa 2016