ZAGREB – Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić, rekao je na koji način Vlada namjerava da pomogne hiljadama blokiranih građana, a jedan od načina je i otpis duga.Marić je istakao da treba preventivno reagovati, kako se ne bi nastavio rast broja blokiranih građana, te da treba promjeniti određene zakonske ili podzakonske akte.

– Danas imate situacije da je čovek blokiran za 200 kuna i taj je dug narastao na 2.000 kuna. Razmišljamo i o promeni zakona. Međutim, ostaje ipak pitanje prošlosti, a imamo preko 330.000 blokirani, ukupni dug je preko 42 milijarde kuna, istakao je Marić.

On smatra da sada treba da se reši problematika prošlosti.

– Najavili smo u programu Vlade da ćemo se baviti problematikom otpisa i otpusta dugova, naročito onih manje vrednosti. Međutim, smatramo da ćemo time obuhvatiti veći broj ljudi, naročito onih koji su slabijeg socijalnog stanja. Međutim, to mora da bude i odgovoran pristup od strane Vlade, jer je pitanje kakvu poruku šaljete. Obveze i dugovi moraju da se završavaju, ali i recesija je učinila svoje te dobar deo ljudi nije ostao blokiran svojom nekakvom krivicom, kazao je Marić. (B92)