VAŠINGTON – Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je na “crnu listu” uvrstilo kineskog telekomunikacionog giganta “Huawei”, kao i 70 osoba i firmi povezanih sa kineskom kompanijom, zbog navodne prijetnje po državnu bezbjednost.
U saopštenju se navodi da Ministarstvo ima razloga da zaključi da je “Huawei” uključen u aktivnosti koje su suprotne državnoj bezbjednosti i interesima spoljne politike SAD.

Ministarstvo optužuje “Huawei” za obezbjeđivanje zabranjenih usluga Iranu, zaobilaženjem sankcija SAD, kao i za pokušaje da ometa pravdu tokom istrage o navedenim kršenjima sankcija.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će nove mjere spriječiti strana pravna lica da koriste američku tehnologiju na način koji potencijalno ugrožava državnu bezbjednost i spoljnopolitičke interese SAD, javio je TASS.

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je potpisao izvršnu naredbu kojom se ističe hitnost da se američke informacione i telekomunikacione tehnologije zaštite od spoljašnjih prijetnji.

Tramp je potpisao naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacionu opremu za koju se vjeruje da predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost. U naredbi se ne navodi nijedna kompanija, ali se vjeruje da je glavna “meta” Huawei.

Ros će potpisanom odredbom dobiti ovlašćenja da nakon konsultacija sa šefovima drugih federalnih agencija blokira transakcije koje se smatraju prijetnjom državnoj bezbjednosti.

“Huawei” je saopštio da će “bezrazložne restrikcije” ugroziti prava kineske kompanije.

U saopštenju, koje je prenijela agencija AFP, navodi se da ograničavanje poslovanja “Huaweia” neće učiniti SAD bezbjednijim i jačim, već će samo ograničiti Vašington na inferiornije i skuplje alternative. (Agencije)регистрация в окprogram to budget moneyинтернет платформафлюрокарбонriver that flows into the caspian seabellalika