SARAJEVO – U Opštinski sud u Sarajevu danas je održan usmeni pretres u vezi sa prekršajnim nalogom koji je federalna Uprava za inspekcijske poslove podnijela protiv banke Intesa Sanpaolo zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Time je u ovom Sudu počeo dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga ove Inspekcije protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Postupak koji se odnosi na banku Intesa Sanpaolo biće nastavljen i sutra, a prvo od sudskih riješenja se očekuje u petak 14. avgusta, rečeno je Srni u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Očekuje se da će kompletan postupak i za ostale banke biti proveden kraju u narednih mjesec dana.

Predstavnici banke Intesa Sanpaolo smatraju da je postupak neosnovan i da federalna Uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za pokretanje ovog postupka.

Oni tvrde da su njihovi predstavnici danas u sudu uspjeli dokazati osnovanost svojih tvrdnji da banke neosnovano podižu kamate, ali napominju da ipak treba sačekati sudska rješenja, na koja se, po njihovom mišljenju, neće dugo čekati.

Ukoliko Opštinski sud Sarajevo potvrdi navode inspekcije i pokaže se da je u pitanju šira pojava, slijediće tužba protiv banka, prenijeli su federalni mediji.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak ranije je izjavio da ova institucija na taj način želi da dokaže da su ugovori o potrošačkim kreditima u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

On je izrazio uvjerenje da će sud uvažiti prijave inspekcije i donijeti pozitivne presude.

”Kada donese prvih 10 ili 15 presuda, mi ćemo protiv banaka podnijeti sudu kolektivnu tužbu na odlučivanje u skladu sa Zakonom o zašiti potrošača. Ako sud donese pozitivne presude, banke će morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, a riječ je o desetinama miliona KM”, najavio je Tirak.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.

Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.

Izvor Agencije