ZAGREB – Ko će voditi novi Agrokor, kompaniju koja će na tržištu zaživjeti nakon nagodbe, po svemu sudeći, odlučiće Egon Zehnder, prva kompanija u Evropi i treća u svijetu koja se bavi traženjem vodećih menadžera i talentiranih kadrova.
Sudeći po dokumentu o selekciji headhunting kuće u koji Jutarnji list ima uvid, novi Agrokor vodiće glavni izvršni direktor (CEO) i peteročlani Nadzorni odbor (Supervisory board).
Za uspješan pronalazak CEO-a Egon Zehnder od Agrokora traži 220.000 do 300.000 eura, potragu predsjednika Nadzornog odbora naplaćuje 70.000 eura, za prvog i drugog člana tog tijela traži 60.000 eura, a za trećeg i četvrtog 50.000 eura. Kada se tome pribroje i druge naknade, proizlazi da će pronalazak novog vodstva Agrokora stajati između 571.000 i 661.000 hiljadu eura. U prosjeku to je 616.000 eura. Na kraju, tom iznosu treba dodati i PDV pa se konačna cifra kreće oko 5,8 miliona kuna, piše Jutarnji list.

Za posao traženja šest menadžera novog ‘Agrokora’, osim Zehndera, javile su se još tri globalne kompanije koje se bavi headhuntingom: Pedersen&Partners, Korn Ferry i Heidrick Struggles. Sve su one dale opsežne ponude kojima se pozabavio PJT Partners, sada savjetnik Privremenog povjerilačkog vijeća ‘Agrokora’ koji je u njemu donedavno predstavljao američki fond Knighthead.

Prema izrađenom materijalu o selekciji headhunting kuće, preporuka savjetnika je odabir Egon Zehndera. Pritom kao njegove jače strane izdvaja to što ima značajno iskustvo u poslu traženja top menadžera, da je vrlo temeljit te da ima dobar pristup kandidatima u regiji.
Slabost mu je to što nema ured u Hrvatskoj, ali može je pokrivati iz ureda koje ima u regiji srednje i istočne Evrope. Kada se gledaju ostale ponude, proizlazi da je Zehnder cjenovno povoljniji, a savjetnik još navodi da taj ponuđač nudi popust od 40 posto u odnosu na svoju regularnu cijenu.

Na pitanje je li prihvaćena preporuka PJT Partnersa, u ‘Agrokoru’ kažu da o tome treba odlučiti Privremeno povjerilačko vijeće, ali da odluka još nije donesena.
Osim iznosa same usluge, dostupni podaci upućuju i na buduću upravljačku strukturu same kompanije. Vodiće je glavni izvršni direktor i Nadzorni odbor u kojem su predsjednik te dva više i dva niže rangirana člana. Kada je riječ o korporativnom upravljanju, poznato je da ono varira od zemlje do zemlje, a posebno kada je riječ o poziciji Nadzornog odbora. Njegove članove uvijek biraju dioničari da promovišu njihove interese, a Nadzorni odbor imenuje menadžment. Pritom u nekim slučajevima menadžment i Nadzorni odbor zajedno čine odbor direktora, kao što je to u Velikoj Britaniji, dok su u drugim slučajevima (Njemačka, Hrvatska) ta dva tijela odvojena. Kako će to biti u slučaju Agrokora, ostaje vidjeti. (Jutarnji)