BEOGRAD – Francuska kompanija “VINCI Airports” pobijedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema najavama, Vlada Srbije je na sjednici odlučivala o tome i prema izvještajima medija koncesiju povjerila francuskoj kompaniji.

VINCI Airports je ponudio 501 milion eura za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona eura, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona eura, piše “Kurir” pozivajući se neimenovane izvore.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-kćerka kompanije “Vinci”, sa 35 aerodoma u svijetu – 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

“VINCI Airports” godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanija, uz vrijednost poslovanja višem od milijardu eura u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švicarsko-francuski konzorcij “Zurich Airport” sa kompanijama “Eiffage” i “Meridiam Eastern Europe Investments”, indijsko-grčki konzorcij “GMR Infrastructure ltd” i “Terna” i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcij “Inceon international Airport corporation”, “Yatirimlari ve Islatme”, “VTB capital infrastructure”. (Agencije)