DABLIN – Piloti Ryanaira u matičnoj državi Irskoj, prvi put su danas održali štrajk zahtjevajući bolje uslove rada od najvećeg niskotarifnog avio-prevoznika u Evropi, koji pokušava da spriječi talas protesta svojih zaposlenih širom Evrope.

Oko 100 od ukupno 350 pilota Ryanaira u Irskoj odlučilo se za 24-časovni štrajk tražeći transparentniji sistem plata, unaprijeđenja i transfera, da bi se ograničilo, kako kaže sindikat FORSA / IALPA, prekomjerna upotreba diskrecionih prava u upravljanju karijerama pilota, prenosi agencija Rojters.

Predstavnik sindikata rekao je da je moguće održavanje još štrajkova.

Piloti i kabinsko osoblje u Ryanairu počeli su da se organizuju poslije serije otkaza u avio-kompaniji u drugoj polovini 2017. godine. U decembru je avio-kompanija popustila pod narastajućim pritiskom i priznala sindikate prvi put u svojoj 32-godišnjoj istoriji.

Menadžment vodi teške pregovore za postizanje sporazuma sa sindikatima o novim uslovima, a kompaniju potresaju i protesti njenih radnika u Njemačkoj i Portugaliji.

Ryanair, koji tvrdi da njegovi piloti imaju neke od najboljih uslova u nisko-tarifnom sektoru, saopštila je ranije danas da planira da otkaže 30 od 290 letova iz Irske.

Oko dvadeset pilota Ryanaira protestuje na ulici blizu dablinskog aerodroma. Avio-kompanija je ponudila plaćanje taksija ili javnog parkinga pilotima koji danas rade kako bi izbjegli štrajkače. (Tanjug)