Lane je u BiH uvezeno 170.000 hektolitara piva više nego prije tri godine, a u ovom periodu zabilježen je drastičan pad uvoznih cijena piva, prije svega iz Srbije i Hrvatske.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH poručuju da bi nadležne institucije trebalo da se pozabave ovim problemom, jer uvoz piva po nerealno niskim cijenama direktno oštećuje i budžet BiH.

– Cijena piva po hektolitru iz Srbije prošle godine je pala na 47,47 KM, što je za 55,5 odsto manje u odnosu na 2013, a iz Hrvatske na 102,94 KM ili 8,6 odsto manje u poređenju sa pomenutom godinom. Poređenja radi, u BiH se sa evropskog tržišta uvozi pivo čija je vrijednost po hektolitru preko 200 KM. Dalje, prosječna cijena hektolitra piva domaćih proizvođača iznosi 110 KM. Osim toga, cijena sirovine za proizvodnju piva posljednjih godina bilježi rast, pa bi situacija sa uvoznom cijenom piva trebala biti suprotna padu – objašnjavaju u Grupaciji proizvođača piva BiH.

Naglašavaju da uvoz piva u BiH u posljednjih pet godina kontinuirano raste.

– Prošle godine je uvezeno više od 1,53 miliona hektolitara piva u vrijednosti preko 121 milion KM. U odnosu na 2013. godinu, uvoz je povećan za 170.000 hektolitara. Ovakvo stanje sa uvoznom cijenom piva iz okruženja, posebno iz Srbije, dovodi u pitanje legalnost fakturisanja uvoza piva na granicama. Domaći proizvođači smatraju da ovako niske cijene uvoznog piva prelaze sve granice nelojalne konkurencije, te pozivaju nadležne institucije da po hitnom postupku ispitaju legalnost fakturisanja uvoznog piva u BiH – poručuju iz pomenute grupacije.

Za razliku od značajnog povećanja uvoza, izvoz piva iz BiH je u periodu od 2013. do 2017. godine skromno povećan, za oko 3.000 hektolitara, pa je prošle godine izvezeno 29.000 hektolitara u vrijednosti od oko 2,8 milona KM.

– Nije teško izračunati da je spoljnotrgovinska razmjena piva lane rezultirala deficitom od 118,2 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi nepunih dva odsto, što je poražavajuća činjenica za naše pivare. Analizirajući spoljnotrgovinsku razmjenu piva u posljednje tri godine, uočava se stalan pad uvoznih cijena iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji su i najveća uvozna tržišta. Prosječna cijena domaćeg piva je veća za oko 40 KM po hektolitru u odnosu na uvozne cijene, što pokazuje nepovoljan položaj domaćih u odnosu na uvozna piva – objašnjavaju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Prema podacima ove komore, BiH je najviše piva uvezla iz Hrvatske, oko 58 miliona kilograma, vrijednosti 60 miliona KM. Iz Srbije je uvezeno više od 65 miliona kilograma, koje je koštalo preko 31 milion KM.

Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Holandije. Pivo takođe uvozimo i iz Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunije,  Moldavije.

Iz Grupacije proizvođača piva u BiH nedavno su saopštili da kapaciteti domaće pivarske industrije nisu u potpunosti iskorišteni, što je posljedica njenog deficita u spoljnotrgovinskoj razmeni.

– Deficit je posljedica toga što se domaće pivare u poslovanju suočavaju s mnogobrojnim poteškoćama, kao što je problem transfernih cijena, nepropisnog deklarisanja i drugih necarinskih barijera prilikom izvoza. Primjera radi, neka vrsta standarda u Evropi jeste da je uvoz obično ispod deset odsto ukupne potrošnje, u veoma rijetkim slučajevima prelazi 20 odsto, dok u našoj zemlji uvoz čini i do 70 odsto ukupne potrošnje – objašnjavaju u ovoj grupaciji.

Dodaju da je obećavajuće što je svih pet domaćih pivara lane zabilježileo malo povećanje prodaje, što je, opet, pokazatelj da se prekomjerni uvoz može smanjiti.

Domaći proizvođači piva zadovoljni su i što nije došlo do novog povećanja akciza na pivo, jer bi dodatni namet, kako su ranije upozorili, značio gašenje prozvodnje koja zapošljava više od 3.000 ljudi.

Naglasili su da bi, ako se uvedu dodatne akcize, domaća proizvodnja pretrpila ogromne štete u pogledu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja „crnog tržišta”, te smanjenja uplata u budžet po osnovu svih izvornih akciznih i poreskih prihoda.

Domaći proizvodi ne bi bili konkuretni u odnosu na proizvode iz susjednih zemalja koje imaju znatno niže akcize ili je uopšte nemaju. Zemlje EU kao što su Njemačka, Estonija i Bugarska odbile su zahtjev za uvođenje akciza na ove proizvode, prepoznajući da je korist za državu premala a rizik prevelik, poručili su svojevremeno iz STK.

Novi namet bi bio poguban

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH predlagao je povećanje akciza na pivo od 0,15 KM po litru. U tom slučaju, prosječna cijena gajbe piva bi porasla na 18,76 KM, a s obzirom na ranije povećanje akcize od 25 odsto u 2014. godini, cijena bi bila veća za ukupno 60 odsto.

Domaći proizvođači su poručili da bi novo povećanje akcize sigurno ugrozilo njihovo poslovanje i izazvalo pad prodaje domaćeg piva u BiH, čime bi direktno bile smanjene i uplate u budžet po osnovu svih izvornih akciznih prihoda.