NEW YORK – Američki Blackstone, jedna od najvećih svjetskih kuća za upravljanje privatnim kapitalom, sklopio je najveći posao sa nekretninama u istoriji.
Od singapurske kompanije GLP, drugog najvećeg vlasnika logističkih nekretnina u SAD, preuzeli su američki portfelj skladišta za 18,7 milijardi američkih dolara, piše Bloomberg.

Nova akvizicija bit će tek dio ukupne vrijednosti nekretnina u vlasništvu Blackstone. Prema podacima iz aprila, u nekretninama širom svijeta držali su ukupno 512 milijardi dolara.

Komplekse skladišta kupljene od GLP-a, koji se ukupno prostiru na 54 miliona metara kvadratnih, donedavno je koristio Amazon, kao i ostali online trgovci za skladištenje naručene robe.

– Logistika je naša najveća globalna investicijska šema i radujemo se nadograđivanju našeg trenutnog portfelja u svjetlu rastuće potrebe e-trgovačkog sektora, kazao je Ken Caplan, ko-voditelj Blackstone Nekretnina.

Po svemu sudeći, imaju se čemu radovati. Uspon Amazona i sličnih e-trgovaca značajno je povećao potražnju za skladišnim prostorima. Budući da je u prvim mjesecima ove godine zabilježen porast online kupovine od 3,6 posto u odnosu na zadnje mjesece 2018, s ukupnim prometom od 137,7 milijardi dolara, i ostale se investicijske kuće priključuju novom trendu. Tako je, na primjer, Berkshire Hathaway, poznatog ulagača Warrena Buffetta, uložio ukupno 860 miliona dolara u dionice Amazona. (SEEbiz, Jutarnji list)метрикакерамическая сковорода купитьсоздать sitemap для сайтаjntrролети гаражніtour meaning in english