VAŠINGTON/PEKING – Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa sprema tarife za još 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, od protivprovalnih alarma do skuše, na šta je Peking oštro reagovao osudivši novu prijetnju Vašingtona i obećao mjere odmazde.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila je noćas listu od više od 6.030 kineskih proizvoda i predložila uvođenje 10-procentnih tarifa na njih, prenosi agencija AP.

Kancelarija će ovaj plan staviti na javnu raspravu i donijeti odluku o njemu poslije 31. avgusta, prema riječima višeg zvaničnika administracije koji je dao informaciju novinarima pod uslovom da ne bude imenovan.

Kina je hitro odgovorila na ovaj potez SAD ocijenivši da nove prijetnje predstavljaju “potpuno neprihvatljivu” eskalaciju njihove trgovinske bitke i poručila da će svim mjerama štititi svoje “suštinske interese”.

“Da bi zaštitila ključne interese države i našeg naroda, kineska vlada će biti primorana da uvede neophodne kontramjere”, navelo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Ministarstvo nije dalo nikakve detalje o potencijalnim mjerama odmazde, ali je Peking ranije zaprijetio da će one biti “sveobuhvatne”.

To je podstaklo strahovanja da bi te mjere mogle da odu korak dalje od uzvratnih tarifa i da zadru u sferu korporativnih zabrana što bi poremetilo poslovanje američkih kompanija u Kini, dodaje AP.

Spirala američko-kineskog trgovinskog konflikta, koji je izbio zbog nezadovoljstva SAD kineskom tehnološkom politikom, prema mišljenju brojnih svjetskih ekonomskih i finansijskih organizacija mogla bi da “ohladi” globalni ekonomski rast.

Prošlog petka, Sjedinjene Države su uvele 25-procentne tarife na 34 milijarde dolara uvoznih kineskih proizvoda, a Peking je ekspresno odgovorio kontratarifama na američki uvoz u istoj vrijednosti. (Agencije)