Slovenska vlada navodno ima scenarij kojim bi pokušala Mercator “izvući” iz vlasničkog zagrljaja posrnulog koncerna Agrokor, i to njegovim povezivanjem s prezaduženim trgovačkim lancem Tuš, pri čemu bi u njihovoj dokapitalizaciji učestvovao jedan američki fond rizičnog kapitala, piše u petak ljubljansko “Delo”.
Riječ je, navodi vodeći slovenski dnevnik, o informaciji koja kruži u poslovnoj javnosti, ali je ti krugovi ne smatraju realnom, a navodni autor te ideje, ministar privrede Zdravko Počivalšek odbija ju uopšte komentarisati.
“Jezusmarija”, prva je reakcija jednog od sugovornika lista na spomenutu ideju.
Da bi se radilo o izuzetno riskantnoj operaciji s mnogo neriješenih pitanja smatraju slovenski bankari, Mercatorovi dobavljači i drugi poznavaoci  trgovačke branše, no radi se o jednom od scenarija koje vlada premijera Mire Cerara razrađuje s obzirom na važnost Mercatora za slovensku ekonomiju i dubioze koje bi se mogle pokazati kroz koju sedmicu kada revizija pokaže koliko je Mercatorov vlasnik zapravo zadužen i koliko vrijedi njegova imovina, tvrdi “Delo”.
U pozadini ideje je, kako se prenosi, nastojanje slovenske vlade da iz teškoća, zbog visokih kreditnih obaveza nastalih u vrijeme njegova velikog širenja, spasi trgovački lanac Tuš, kojemu prijeti stečaj ako ne uspije plan po kojemu bi dospjele tražbine banaka prema toj kompaniji preuzeo neki strani investitor i tako praktički postao vlasnik tog važnog trgovačkog lanca s više od tri hiljade zaposlenih i prometom od pola milijarde evra godišnje.
Za tu je operaciju, navodi “Delo”, Cerarova vlada kontaktirala privatni finansijski fond AnaCap, čiji su dioničari među ostalima Goldman Sachs, Honeywell i Allianz.
Kako navodi list, AnaCap raspolaže s oko 3,2 milijarde evra kapitala, a za potraživanja banaka prema Tušu bio bi spreman dati nešto više od 30 posto njihove nominalne vrijednosti, dok vlada očekuje oko 40 posto. Tako je spajanje Mercatora i Tuša samo jedna od ideja vlade, budući da AnaCap nema dovoljno kapitala kojom bi izvršio pretpostavljenu dokapitalizaciju Mercatora i Tuša, a osim toga za Mercator uopće nije izrazio interes, navodi list.
Ideja o toj mogućnosti proširila se zbog špekulacija da u slovenskoj politici postoje razmišljanja kako bi vlada trebala pokrenuti zahtjev za vanrednu reviziju poslovanja Mercatora, a kako bi taj trgovački lanac, koji ima više od deset hiljada zaposlenih i ima velik uticaj na prehrambeni lanac i slovensku ekonomiju, spasila iz Agrokorova vlasničkog “zagrljaja”.
Navodno bi se nakon takve revizije tražili strani investitori koji bi otkupili Mercatorove i Tušove finansijske obaveze, a onda ih dokapitalizirali i spojili, a kako bi tako udruženi racionalizirali i unaprijedili poslovanje, čime bi se bolje mogli oduprijeti konkurenciji diskontnih lanaca, internet i drugim oblicima trgovine. (Delo)