BEOGRAD – Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije postigli su danas dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama EU proširi i na ove četiri zemlje. U toku dana trebalo bi da bude usaglašen sadržaj i tekst pisma koje će biti upućeno potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu, saopšteno je iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Srbije. Pismo će potpisati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjan Mančevski. LJajić je rekao da su se ministri četiri zemlje "za pet minuta" telefonom dogovorili o realizaciji ove inicijative.

– Mi smo svjesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka s obzirom na to da je i u okviru same EU usaglašavanje o ukidanju rominga trajalo punih 10 godina, rekao je Ljajić.

On je dodao da je slična inicijativa pokrenuta prije dvije godine, ali da ona tada nije prihvaćena.

– Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani EU. Uostalom, ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice EU kao što su Norveška, Island i Lihtenštajn, dodao je Ljajić.

On je podsjetio da su Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija prije tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cijena rominga, zahvaljujući kojem se već tri godine postepeno snižavaju cijene usluga rominga u regionu. (Agencije)