TOKIO – “Westinghouse Electric”, problematična nuklearna divizija ‘Toshibe” biće prodata za 4,6 milijardi dolara, a kupac je kanadska kompanija ” Brookfield Business Partners”

Ovaj sporazum, koji je objavio ‘Westinghouse” mogao bi biti riješenje za sudbinu Toshibe, koja već neko vrijeme u veoma, teškoj finansijskog situaciju.

Toshiba je postigla sporazum da proda ključne proizvodne linije, uključujući i najpoznatiju jedinicu za proizvodnju memorijskih čipova, a sve kako bi se spasili od potpune propasti. Inače, na prodaju “Westinghouse” se radi već nekoliko mjeseci.

Kupac “Brookfield Business Partners” je u sastavu “Brookfield Asset Management” iz Toronta i o njima se ne zna puno.

Navodno su ‘teški” oko 15,9 milijardi dolara, a uglavnom investiraju u energtski sektor, građevinski sektor i industrijske operacije.

U saopštenju “Brookfield Business Partners” stoji da je ‘Westinghouse” jak tržišni igrač, te da je jedan od najvećih provajdera usluga za nuklearne elektrane širom svijeta.

Inače, sporazum je takav da će od 4,6 milijardi dolara, negdje oko tri milijarde otići na izmirenje dugovanja.

‘Toshiba” je “Westinghouse” kupila 2006. godine za nešto više od pet milijardi dolara, ali se na kraju to nije pokazalo kao isplativa investicija.

“Toshiba“, koja je postala poznata po elektronskim proizvodima, suočava se u posljednje vreme s nizom teškoća.

Ona je drugi proizvođač čipova u svijetu i njeni proizvodi se koriste u centrima za obradu podataka i potrošačkim proizvodima širom svijeta, uključujući ‘ajfone” i “ajpede”.

Problemi su dostigli vrhunac početkom ove godine, kada je postalo jasno da je njena američka filijala, nuklearna kompanija “Westinghouse”, upala u finansijske teškoće. „Vestinghaus“ je proglasio otvaranje stečjnog postupka u martu, i tako je bio zaštićen od kreditora.

“Toshiba” je decenijama bila jedna od najprestižnijih japanskih kompanija. Posljednjih godina firma je prodala neke od svojih najpoznatijih poslovnih jedinica da bi opstala.