BANJALUKA – U Republici Srpskoj je trenutno 630 preduzeća u stečaju, što je za oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević.

– Od 630 preduzeća koja su trenutno u stečaju, stečajni postupak je pri kraju za oko 450 preduzeća. S obzirom na to da je privreda u teškom stanju, pred stečajem je oko 70 odsto preduzeća – rekao je Kovačević i dodao da su skoro sva finansijska društva pred likvidacijom.

Osim procesa privatizacije, u kojem su, kako je istakao Kovačević, mnoga preduzeća otišla u stečaj zbog lošeg rukovođenja, na povećanje broja firmi koja nisu u mogućnosti da posluju uticala je i nepovoljna ekonomska situacija.

– Usljed takvog stanja, velika preduzeća su uništena, a domaća mala i srednja preduzeća se ne mogu prijaviti na međunarodne tendere – istakao je Kovačević.

Predsjednik Granskog sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić je ukazao na veliki značaj socijalnog programa Vlade RS za zbrinjavanje radnika preduzeća koja su otišla u stečaj.

– Vlada RS je obezbijedila povezivanje radnog staža za 43.500 radnika, a taj socijalni program je Vladu RS do sada koštao oko 130 miliona KM. To su direktna sredstva iz budžeta RS, koja se konstantno izdvajaju od 2006. godine – istakao je Ružičić.

On je naglasio da trenutno na povezivanje radnog staža čeka najmanje 11.000 radnika.

Zbrinuti radnici

Osnove programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja u RS, Narodna skupština RS je usvojila 2004. godine s ciljem rješavanja socijalnih problema uzrokovanih privatizacijom preduzeća.

– Vlada RS je jedna od rijetkih u okruženju koja na ovakav način rješava pitanje povezivanja radnog staža i uplatu doprinosa za PIO i osiguranje od nezaposlenosti – rekao je Ružičić.

Izvor Agencije