BANJALUKA, Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je sinoć u Banjaluci da će kreditno zaduženje za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj iznositi 402 miliona evra, što je jednako vrijednosti radova. 

“Suština je u tome da je danas na dnevnom redu Narodne skupštine dokument o dodatnom zaduženju našeg preduzeća za završetak radova na auto-putu Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke /EIB/, gdje je osnovni kredit od 160 miliona evra, što znači da će ukuno zaduženje biti 207 miliona evra”, rekao je Topić novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim ovog, kaže Topić, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj smo za dionicu auto-puta od Doboja do Prnjavora imali osnovni kreditni ugovor od 185 miliona evra i sada je u pripremi dodatno zaduženje od 10 miliona evra.

“Dokument koji je večeras pokazan u Narodnoj skupštini jeste redovnom procedurom upućen u organe BiH. To je dokument u kome ne piše ništa više, niti drugačije od prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 47 miliona evra kod EIB-a po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, koji razmatraju poslanici”, dodao je Topić.

On je naglasio da neko ko pogrešno tumači dokument ne može da shvati šta je napisano u njemu ili to ne želi, pa zato traži povod za galamu.

Topić je napomenuo da nisu tačni navodi poslanika opozicije da je na službenom putu i da zato ne prisustvuje skupštinskom zasjedanju.

“Nisam bio na službenom putu u Izraelu. U Banjaluci sam bio i prošlu sedmicu, kada sam prisustvovao sjednicama skupštinskih odbora na kojima je bilo riječi o ovom prijedlogu odluke”, kaže Topić.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke /EIB/ po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.