Udruženje ekonomista RS SWOT je, u saradnji sa Privrednom komorom RS i Udruženjem društava za upravljanje investicionim fondovima RS 05. i 06.12.2011.g, u hotelu “Kardial” u Tesliću, organizovalo konferenciju sa temom: “Perspektive i razvoj investicionih fondova u BiH”. 

 

U prvom dijelu konferencije su svoje viđenje perspektiva i razvoja investicionih fondova prezentovali eminentni stručnjaci iz naše zemlje i regiona.

Prvi predavač na je bila g-đa Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, koja je objasnila nastanak i ulogu investicionih fondova u RS, razvoju domaćeg tržišta kapirala, ulozi PIF/ZIF-ova u procesu privatizacije razvoju tržišta kapitala i restruktuiranju preduzeća, te o perspektivama investicionih fondova u RS.

G-din Nedim Šaćiragić, predsjednik Udruženja/udruge društava za upravljanje fondovima u FBiH je govorio o dosadašnjim iskustvima u toj industriji u FBiH, o strukturi tržišta kapitala u FBiH, imovini investicionih fondova u FBiH, te o transformaciji fondova i budućnosti tržišta kapitala.

Uroš Gorišek, predsjednik Uprave "Krekova družba" iz Slovenije, učesnike skupa je upoznao sa iskustvima i razvoju investicionih fondova u toj zemlji.

Prof. dr Zdravko Todorović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci je govorio o stanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima u RS, vezi investicionih fondova i korporativnog upravljanja, problemima sa kojima se suočavaju investicioni fondovi u upravljanju privrednim društvima, zaštiti prava akcionara i metodologiji uvođenja korporativnog upravljanja u privredna društva.

Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS je govorio o tržišnom materijalu na berzi za investicione fondove, ulozi insitucionalnih investitora u unapređenju korporativnog upravljanja u RS, te perspektivama i razvoju investicionih fondova.

Na kraju konferencije je održan okrugli sto "Perspektive i razvoj investicionih fondova" gdje su učesnici razmijenili stavove, prijedloge i mišljenja o budućnosti tog važnog segmenta tržišta kapitala, te donijeli zaključke koji će biti upućeni relevantnim institucijama.

Određene transformacije zatvorenih investicionih fondova (ZIF) u RS su neophodne, ali pri tome treba imati u vidu opštu situaciju u kojoj se danas nalaze ti fondovi i likvidnost hartija od vrijednosti na tržištu kapitala RS.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac rekao je da treba sagledati trenutak u radu tržišta kapitala koji se odnosi na dalji razvoj investicionih fondova.

“U ovoj tački razvoja pojavile su se ideje o otvaranju fondova i tu treba sagledati interes malih akcionara, gdje bi oni mogli da unovče svoj dio i gdje bi fondovi mogli da neodložno realizuju njihov zahtjev”, rekao je Grabovac i dodao da ako se ne bi ostavio dovoljno dug rok društvima za restrukturisanje, ona ne bi mogla da realizuju sve zahtjeve za isplatu.

“To je kao kada bi sve štediše neke banke došle isti dan po isplatu uloga. Nemoguće bi ih bilo isplatiti”, naveo je Grabovac i dodao da većina fondova ima nelikvidne hartije koje je teško prodati i zato se na ovakvim konferencijama traži način kako da se zaštite interesi akcionara i da ne dođe do gašenja nekih fondova.

Konferencija u "Kardialu" okupila je oko 80 predstavnika društava za upravljanje investicionim fondovima, regulatornih agencija, Vlade RS, berzanskih posrednika, te akademske zajednice i stručnjaka iz oblasti tržišta kapitala iz RS, FBiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Izvor : SWOT