U organizaciji Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT i uz podršku Kabineta Predsjednika Republike Srpske, u Tesliću je održana konferencija “Investicije kao najvažniji generator ekonomskog razvoja – kako ih privući?”.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je otvorila Konferenciju a učešće u Konferenciji su uzeli i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS Igor Vidović, ministar uprave  i lokalne samouprave  u Vladi RS Lejla Rešić, kao i ministar za trgovinu i turizam u Vladi Republike Srpske Maida Ibrišagić – Hrstić. Pored njih, učesnici skupa bili su  i narodni poslanici, ambasadori,predstavnici diplomatskih predstavništava, načelnici opština, pripadnici akademske zajednice, direktori javnih i privatnih preduzeća kao i predstavnici mnogih javnih institucija i privatnih kompanija. Konferenciji je prisustvovalo oko 250 učesnika , Ukupno je bilo 15 predavača i panelista.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je u uvodnom obraćanju istakla: „Podržavam rad udruženja SWOT i podsjećam da je važno da danas u društvu imamo različita shvatanja i razmišljanja i modele prezentovanja onog što treba da radimo u društvu a tu ubrajam i ukazivanje na to kako trebamo i možemo da radimo bolje. U tom smislu, moja zahvalnost SWOT-u jer sam i sama pronašla neke dobre ideje zahvaljujući pričama koje su oni promovisali i plasirali kao potrebu na kojoj treba raditi”.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Igor Vidović, , akcenat je stavio na projekat sertifikacije lokalnih zajednica s povoljnim poslovnim ambijentom, pri čemu se zahtijeva ispunjavanje 12 kriterijuma, među kojima izdavanje građevinskih dozvola.Osvrnuo se i na značaj uvedene procjene uticaja propisa na privredu, registar odobrenja, kao i na aktivnosti predstavništava RS širom svijeta na privlačenju ino-investicija, prije svega iz dijaspore.

Miodrag Zec, ugledni profesor ekonomije sa Univerziteta u Beogradu, govoreći o uticaju investicija na društveno-ekonomski razvoj zemlje, istakao je važnost strukture investicija i sistemskog sprovođenja kaznene politike poreskih i drugih dužnika

"Nisu sve investicije produktivne. Nama su u ovom regionu potrebne investicije koje dovode nove tehnologije, dok na djelu imamo dolazak investitira koji samo traže manuelnu radnu snagu", istakao je on.

Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, izlažući temu koja se ticala investicija u infrastrukturu, naglasio je da je važno pronaći pravu mjeru između ulaganja u infrastrukturu i rasta javnog duga. On je ocijenio da investiranje u infrastrukturu predstavlja preduslov privlačenja investicija, ali da pritom treba obratiti pažnju na sektor i isplativost ulaganja kako bi bilo izbjegnuto veliko zaduženje u koje je zapala Hrvatska fokusiranjem na izgradnju autoputeva.

Lada Buševac, šef Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH, članice grupacije Svjetske banke, učesnike konferencije je upoznala sa zadnjim izvještajem "Doing Business" i rangiranje zemalja po kriterijumu uslova poslovanja sa osvrtom na značaj i posljedice.

Rafal Szajewski, iz Poljske agencije za informacije o stranim investicijama, i Koviljka Špirić, ambasadorica BIH u Poljskoj, iznijeli su informacije o pozitivnim iskustvima Poljske u privlačenju stranih investicija, te uspjehu u korištenju fondova Evropske unije

Na skupu je bilo riječi i o koristima investicija za lokalnu zajednicu, osnivanju poslovnih zona, inkubatora, klastera i tehnoloških parkova, sa detaljnom prezentacijom slučaja razvoja najvećeg biznis parka u regionu – Ploiesti West Park u Rumuniji.

Na kraju konferencije održana je i panel diskusija sa temom fiskalnih podsticaja kao instrumenata za privlačenje investicija (subvencije u novcu, poreske olakšice, besplatno zemljište…).

„Iako se sve zemlje u našem regionu suočavaju sa velikim problemima u poboljšanju investicione klime, brojni primjeri pokazuju da,  iako posluju u istom pravnom i ekonomskom okruženju, neke lokalne zajednice ostvaruju odlične rezultate u privlačenju investicija, punjenju budžeta i smanjenju nezaposlenosti, dok druge , kojih je na žalost puno više, u tome nemaju uspjeha. Jedina razlika između uspješnih i neuspješnih lokalnih zajednica jeste u čvrstoj odlučnosti nosilaca vlasti da se investitorima stvore uslovi za nesmetano poslovanje i organizacija administracije koja u punom smislu predstavlja servis investitorima“ izjavio je  Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Konferencija je pružila mogućnost predstavnicima Vlade RS da upozna javnost sa aktivnostima na poboljšanju poslovne klime ali je pružila mogućnost i investitorima da iznesu najveće probleme sa kojima se susreću tokom realizacije investicija, kao i u svakodnevnom poslovanju. Kroz iskustva i primjere dobre prakse koje su prezentovali domaći i predavači, donosioci odluka na svim nivoima vlasti mogli su doći do saznanja koja im mogu pomoći u kreiranju konkretnih aktivnosti kojim će ojačati kapacitete za privlačenje investitora.


PREUZMI PREZENTACIJE:

Dijaspora - neiskorišćeni investicioni potencijal 

Uloga Predstavništva u promociji RS 

Marketing plan - bez njega se ne može

 

Koristi od Investicije za lokalnu zajednicu

 

Zašto je Poljska atraktivna za investitore?

 

PAIiIZ: investment promotion agency

 

Doing Business, investicije, radna mjesta

 

Ulaganja u infrastrukturu

 

Uticaj investicija na društveno-ekonomski razvoj

 

GALERIJA:

 
Izvor: SWOT