BANJALUKA – BiH je na isti način kao i Grčka izložena otvorenoj cjenovnoj konkurenciji iz Evropske unije, a osnovni preduslov da bh. ekonomija opstane u ovakvom okruženju je da domaća konkurentnost bude usklađena u odnosu na glavne trgovinske partnere.

Navedeno je to u novom broju kvartalnog ekonomskog monitora Udruženja ekonomista RS – SWOT, a u kojem je kao tema broja obrađen status Grčke u evrozoni i pouke koje iz toga mogu izvući RS i BiH.

Isto tako navedeno je da cijene i plate u kratkom roku za BiH preostaju kao jedini pravi instrument upravljanja domaćom konkurentnošću.

U analizi stoji da su potrebne mnogo veće fiskalne uštede i u RS i u FBiH, jer je potrošnja vladinog sektora u BiH još ogromna, što bi teško izdržale i mnogo jače ekonomije.

"Posebno veliki teret predstavljaju enormno visoki troškovi plata koji daleko premašuju te troškove u drugim zemljama zapadnog Balkana, dok imamo najmanu potrošnju na investicije", navedeno je u analizi.

Stručnjaci procijenuju da stepen fiskalne održivosti ima veliki uticaj na političku nezavisnost, precizirajući da što je veći fiskalni deficit, politička nezavisnost više košta, navodeći primjer Grčke.

Navodi se da za RS nije svejedno šta se dešava u FBiH i obrnuto, jer su međusobno povezane zajedničkom valutom i tržištem, upoređujući sličnosti u uređenju BiH sa EU. Jedna od poruka iz analize je i da fiskalna štednja mora biti istovremeno praćena agresivnim mjerama podrške ekonomskom rastu. U najnovijem broju ovog monitora je izvršena i analiza realnog sektora u RS, gdje se navodi da su se nepovoljni ekonomski trendovi u EU negativno reflektovali na ekonomski rast RS.

"Od početka godine evidentan je trend pogoršavanja ukupnih ekonomskih kretanja u RS pa tako industrijska proizvodnja i izvoz, kao glavne poluge ekonomskog rasta, konstantno bilježe negativne rezultate", navedno je u analizi i istaknuto da se ne može ni naslutiti oporavak građevinarstva te da nezaposlenost dostiže nove rekordne vrijednosti. Naveli su da je Međunaroni monetarni fond za BiH projektovao stagnaciju za ovu godinu, a u koliko lošoj poziciji se nalazimo govori i zaključak da bi stagniranje na prošlogodišnjem nivou predstavljalo uspjeh.

 

 

Izvor