Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT objavilo je drugi broj kvartalnog monitora za koji vjerujemo da će izazvati veliku pažnju kao i prvi broj.

Iz sadržaja izdvajamo analizu kretanja u realnom sektoru koji pokazuju spor oporavak nakon pada u prošloj godini. Iako su pojedine grane zabilježile visoke stope rasta proizvodnje u ovoj godini, on je uglavnom statistička posljedica izrazito niskih osnovica iz prošle godine. S izuzetkom naftne industrije i prerade hrane, sve ostale bitnije grane prerađivačke industrije su daleko ispod svojih nivoa proizvodnje iz 2008. godine, dok su neke i dodatno produbile svoj pad.

Značajan rast izvoza, međutim, predstavlja pozitivan nagovještaj i ukazuje na strukturna pomjeranja ekonomije. S druge strane, jedan od velikih problema je produbljeni pad građevinskog sektora, koji predstavlja motor rasta brojnih industrijskih grana.

Privredu i dalje koče problemi s likvidnošću, jer banke još s velikim oprezom prilaze kreditiranju budući da se stopa loših kredita povećava iz mjeseca u mjesec. Bez obzira na konstantan rast depozita banke pokušavaju da rizike svedu na minimum zbog čega ne čudi rast plasmana javnom sektoru gdje je povrat novca gotovo zagarantovan.

Kada je u pitanju ekonomsko-socijalni aspekt uočljiv je nastavak pada zaposlenosti, mada je on izražen kroz mnogo manje stope u odnosu na vrhunac krize iz 2008. godine, plate stagniraju, dok su penzije skoro zaleđene.

Imajući u vidu iznesene paramatre, možemo očekivati nastavak problema u realnom sektoru i spori oporavak, odnosno saniranje štete prouzrokovane slabošću domaće ekonomije na koju se nadovezala globalna ekonomska kriza.

 

Izvor