BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS sačinilo je okvir ovogodišnjeg rebalansa budžeta RS koji podrazumijeva uštede u budžetu po raznim osnovama od 66 miliona KM što je obaveza RS prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je resorni ministar Aleksandar Džombić.

“Najviše smo pravili uštede po neproduktivnim kapitalnim ulaganjima, materijalnim troškovima i grantovima i vjerujem da bi se prijedlog rebalansa u narednih deset dana mogao naći na razmatranju Vlade RS”, istakao je Džombić.

On je rekao da ovim rebalansom budžeta neće doći do smanjenja plata budžetskih korisnika i penzija, već da je moguće da dođe do odgovarajućih promjena u pogledu prevoza budžetskih korisnika.

”Napravićemo analizu i dodatnu reviziju rješenja za invalidnine koju je dostavilo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS i tu će možda biti neke uštede, ali, u principu, to nije glavna ušteda koja će se naraviti u budžetu RS”, naglasio je Džombić.

On je podsjetio da je 26. juni krajnji rok do kojeg bi Vlada RS trebalo da usvoji rebalans budžeta.

BiH je početkom maja sklopila aranžman sa MMF-om vrijedan 1,2 milijarde evra na period od tri godine u kvotama od 400 miliona evra godišnje, od čega se dvije trećine odnosi na FBiH, a jedna trećina na RS.

Ukupne uštede koje je BiH preuzela za 2009. godinu, s ciljem realizacije aranžmana, iznose 610 miliona KM, od čega se 146 miliona KM odnosi na RS, 414 na FBiH, 40 na zajedničke institucije BiH i 10 miliona KM na Brčko distrikt. Uštede treba ostvariti do kraja ove godine.

Ugovorom o stend-baj aranžmanu BiH sa MMF-om predviđena je ušteda RS od 146 miliona KM, i to 66 miliona KM u republičkom budžetu, 25 u budžetima lokalnih zajednica i 55 u budžetima fondova.

Narodna skupština RS usvojila je danas Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za prošlu godinu, prema kojem ukupni konsolidovani prihodi i prilivi iznose 1.617.600.000 KM, a rashodi i odlivi 1.610.700.000 KM.

Obrazlažući poslanicima Izvještaj, ministar Džombić podsjetio je da su odlukom o usvajanju rebalansa budžeta RS za prošlu godinu budžetska sredstva i izdaci planirani u iznosu od 1.575.000.000 KM.

Džombić je naveo da domaći prihodi u 2008. godini iznose 1.536.500.000 KM ili 100 odsto od godišnjeg plana, a njihovu strukturu čine prilivi od indirektnih poreza u iznosu 1.035.900.000 KM i za tri odsto su manji od planiranih, a njihovo učešće u domaćim prihodima iznosi 67 odsto.

Prema njegovim riječima, prihodi od direktnih poreza i neporeskih prihoda iznose 500.600.000 KM i za šest odsto su veći od planiranih, a njihovo učešće u domaćim prihodima iznosi 33 odsto.

Džombić je naveo da je u prošloj godini, osim domaćih prihoda, ostvaren i priliv po osnovu refundacija sredstava od krajnjih korisnika ino kredita u iznosu od 23 miliona KM.

Ministar finansija RS rekao je da u prošloj godini nisu ostvareni prilivi po osnovu inostranih kredita za podršku budžetu, te su ukupni prilivi u okviru planiranog finansiranja za 34 odsto manji od planiranih.

Džombić je dodao da su prihodi i prilivi koji su evidentirani u glavnoj knjizi trezora, a nisu planirani budžetom niti su služili za servisiranje redovne budžetske potrošnje ostvareni u iznosu od 58,1 milion KM.

Izvor Agencije