BANJALUKA – Predstavnici beogradske komanije “Delta-Zekstra” nisu postigli dogovor sa sindikatom, Štrajkačkim odborom i radnicima Novinsko-štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, pa se nastavlja generalni štrajk.

Predsjednik Granskog sindikata trgovine i turizma Republike Srpske Goran Savanović rekao je novinarima da predstavnici “Delta-Zekstre” nisu ponudili konkretan odgovor na zahtjeve radnika na današnjem sastanku u Banjaluci sa predstavnicima “Oslobođenja”.

“Predstavnici Delta kompanije u ovom momentu nemaju odgovor iz njima znanih razloga, a obrazloženje koje su dali radnicima nije dovoljno”, istakao je Savanović.

On je naveo da je na ovom sastanku zaključeno da će direktor “Oslobođenja” do petka stupiti u kontak sa potencijalnim kupcima objekata ovog preduzeća i, ukoliko postigne dogovor, time će se obezbijediti sredstva za isplatu jedne plate radnicima.

“Ako do petka ujutro radnici dobiju pozitivan odgovor i obezbijede štampu za prodaju u kioscima `Oslobođenja` biće prekinut generalni štrajk, koji traje 50 dana. U suprotnom radnici će krenuti u radikalne mjere”, rekao je Savanović, ali nije želio da kaže o kakvim radikalnim potezima je riječ.

Predsjednik sindikalne organizacije “Oslobođenja” Zora Stojanović potvrdila je novinarima da radnici nastavljaju generalni štrajk, jer poslodavac nije ispoštovao minimum njihovoh zahtjeva koji se odnose na isplatu martovske plate i obezbjeđenje robe za normalan proces rada.

“Sačekaćemo do petka ujutro odgovor poslodavca, u suprotnom idemo u radikalnije mjere borbe za ostavrivanje naših prava”, dodala je Stojanovićeva, napomenuvši da poslodavac uvjerava radnike da nikom ne odgovara stečaj preduzeća.

Predsjednik Štrajkačkog odbora “Oslobođenja” Ranka Vukelić rekla je da radnici nisu zadovoljni sastankom i da poslodavac nije ponudio konkretno rješenje za radnike.

“Bez jedne plate i robe u kioscima radnici ne mogu početi da rade”, zaključila je Vukelićeva.

Prema njenim riječima, radnici, koji su jedinstveni u svojim zahtjevima, danas su imali podršku sindikata.

Većinski vlasnik “Oslobođenja” je beogradska kompanija “Delta – Zekstra”.

Izvor Agencije