BANJALUKA – Savez sindikata RS saopštio je da je u ovom trenutku prioritetno očuvanje postojećeg broja zaposlenih i zapošljavanje novih radika u RS uz pomoć povlastica predviđenih zakonom.

U saopštenju se navodi da podaci Stručne službe Saveza sindikata RS pokazuju da su radnici u RS od januara do avgusta ove godine štrajkovali u više od 25 preduzeća, a da je prosječna plata od 587 KM za 136.608 zaposlenih radnika u privredi RS, trgovini, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, hotelima i restoranima mogla da pokrije samo troškove prehrane četvoročlane porodice.

“Ovakvo stanje u privredi Srpske je neodrživo i krajnje je vrijeme da u koordinaciji, Savez sindikata RS, Vlada RS i Unija udruženja poslodavaca RS, odrede red kratkoročnih i dugoročnih poteza, jer je u ovom trenutku prioritetno očuvanje postojećeg broja zaposlenih i zapošljavanje novih radika kroz zakonom predviđene povlastice”, navodi se u saopštenju Saveza sindikata RS povodom 17. godišnjice osnivanja ove organizacije.

U saopštenju se dodaje da su zbog teškog stanja u privredi i posljedica recesije radnici u RS primorani da svakodnevno traže ispunjenje sindikalnih i radničkih prava radnici, isplatu plata, doprinosa i regresa.

Iz Saveza sindikata RS poručuju da je 17 godina nakon svog osnivanja ova organizacija izrasla u istinskog zaštitnika radničkih prava i nezamjenjiv socijalni partner Vladi RS.

Savez sindikata RS danas funkcioniše kroz 15 granskih sindikata, sedam sindikalnih centara i broji 127 000 članova, uključujući i više od 2 000 sindikalnih organizacija širom RS.

Izvor Agencije