BANJALUKA – Vlada RS prihvatila je Informaciju o provođenju javnog poziva za dodjelu sredstava po osnovu sufinansiranja podsticaja izvoza u kojoj se navodi da je ukupan planirani iznos sredstava za ove potrebe u ovoj godini 10.000.000 KM.

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović rekla je novinarima da su na osnovu rješenja Vlade RS već dodijeljena 2.140.000 KM i da je preostalo da se plasira još 7.860.000 KM.

“Posebnim odlukama Vlade RS odobrena su sredstva po osnovu sufinasiranja podsticaja izvoza u ukupnom iznosu od 2.140.000 KM za šest preduzeća, koja zapošljavaju 2.380 radnika”, navela je Vukašinovićeva.

Ona je napomenula da se za raspodjelu po javnom pozivu predlažu sredstva u ukupnom iznosu od 7.040.000 KM, dok bi 820.000 KM ostalo za interventne potrebe po odlukama Vlade RS.

“Na javni poziv prijavilo se 260 privrednih subjekata, od čega njih 58 nije zadovoljavalo uslove ili nije imalo potrebnu dokumentaciju, a preostalih 202 su rangirani i sačinjen je prijedlog rang-liste”, rekla je Vukašinovićeva.

Ona je navela da je 68 preduzeća iz oblasti drvne industrije, 40 tekstilnih preduzeća, 14 firmi iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i 80 iz metalne industrije.

Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama kojim će se obezbijediti učešće većeg broja resornih ministarstava vezanih za koncesiju i lokalne zajednice.

“Time se očekuje usporavanje procedure, ali i ozbiljniji pristup toj proceduri, s obzirom na to da će biti aktivnije učešće svih aktera”, istakla je Vukašinovićeva.

Ona je dodala da prema sadašnjem Zakonu investitor izrađuje studiju ekonomske opravdanosti, a da Nacrt propisuje da to čini ili preuzima Vlada RS, kao i da će samoinicijativne ponude biti izuzetak.

Prema njenim riječima, strateško partnerstvo je u Nacrtu regulisano kao novina kod koncesija za istraživanje i izgradnju objekata za obavljanje djelatnosti od opšteg interesa, uz moguće zajedničko preduzeće strateškog partnera i javnog preduzeća. Vlada RS predlaže strateškog partnera i priprema ugovor o strateteškom partnerstvu, a saglasnost daje Narodna skupština.

Vukašinovićeva je rekla da je Vlada RS prihvatila odluku o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane “Ulog” na rijeci Neretvi, pojasnivši da je riječ o nastavku aktivnosti, odnosno procedure po važećem Zakonu o koncesijama na osnovu zaduženja koje dobilo Ministarstvo na osnovu zaključka Vlade RS, a u vezi sa samoinicijativnom ponudom kompanije EFT za izgradnju hidroelektrane “Ulog” snage 35,6 megavata.

Ona je navela da je resorno Ministarstvo pribavilo pozitivna mišljenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i donijelo rješenje o postojanju javnog interesa za izgradnju ovog energetskog objekta.

Izvor Agencije