SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da je od kraja prošle godine izgubljeno čak 45.000 radnih mjesta, što predstavlja dodatno povećanje broja nezaposlenih na gotovo pola miliona građana BiH koji su već u ovom statusu.

“U istom periodu smanjeni su uvoz i izvoz, kao i prihod od poreza. BiH kao i ostale zemlje u regionu, pogodila je svjetska ekonomska recesija i jedan od rezultata toga je i to da su se političari fokusirali na ekonomiju”, istakao je Incko, obraćajući se na međunarodnoj konferenciji ekonomista, investitora i viših vladinih zvaničnika koja je održana danas u gradu Veldenu u Austriji.

Incko je rekao je da se ova situacija “može promijeniti uz neophodni pragmatizam, optimizam i uvjerenje”, saopšteno je iz OHR-a.

“Nakon gotovo decenije impresivnog rasta bruto društvenog proizvoda, ekonomsko i socijalno stanje zemlje doživjelo je veliki šok”, istakao je Incko.

Prema njegovim riječima, sve je veća svijest među političkim vođstvom da je status kvo neodrživ, te da se ljudi više neće miriti sa sve većim padom životnog standarda, dok se političari svađaju oko pitanja koja nemaju nikakve veze sa ekonomijom.

On je ukazao na “sve veću podršku razumnim ekonomskim mjerama koje će ublažiti krizu u BiH”, istakavši da odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uključuju i takve mjere i da one pod hitno moraju biti provedene.

Incko je istakao da odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavljaju “sveobuhvatan program temeljne reforme” koje bi mogle poboljšati životni standard, te da je rok koji sporazum za njih daje šest godina, a da je već prošlo više od godinu dana, navodi se u saopštenju OHR-a.

Izvor Agencije