BANJALUKA – Trgovci kafom u maloprodaji od početka oktobra neće moći prodavati kafu bez akciznih markica predviđenih Zakonom o akcizama koji je na snagu stupio u julu, rekao je juče Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci pojasnio da je zakonom trgovcima ostavljen rok od tri mjeseca da prodaju stare zalihe kafe bez markica, i pozvao trgovce da hitno nabave markice, kako bi izbjegli kazne u visini od 1.000 do 200.000 maraka.

"Od početka primjene Zakona o akcizama naši su inspektori vršili provjere da li su trgovci izvršili popis zaliha, da li su dostavili popisne liste i ostalo, i izrekli su 1.500 prekršajnih naloga i kazne u visini od 1,7 miliona maraka", rekao je Kovačević.

On je istakao da je do sada izdato 12 miliona akciznih markica za kafu.

Govoreći o plaćanju akciza na duvanske proizvode, Kovačević je naveo da je zakonom predviđena mogućnost prodaje cigareta sa starim akciznim markicama do kraja ove godine. UIO je do sada izdala 150 miliona akciznih markica za duvanske proizvode.

Na računima UIO, kako je naveo Kovačević, još se nalazi neraspoređenih 31 milion maraka na osnovu putarina, odnosno akciza na gorivo u visini od 10 feninga za izgradnju autoputeva, jer još nije postignut dogovor o raspodjeli sredstava ka entitetima.

"Zakon je rekao da će Upravni odbor UIO donijeti odluku o raspodjeli. Radna grupa priprema rješenje i možda već sljedeće nedjelje bude donijeto rješenje da sredstva ne bi stajala na tom podračunu. Sva ostala sredstva indirektnih prihoda – carina, PDV, akcize – su raspoređena i riješena", rekao je Kovačević.

Govoreći o ukupnim prihodima po akcizama, Kovačević je istakao da su prihodi u prvih osam mjeseci 801,6 miliona maraka, a prošle godine je ostvaren prihod od 743 miliona.

Zbog gubitka prihoda na osnovu ukidanja carina na proizvode porijeklom iz EU i zbog svjetske ekonomske krize, na računima UIO je u prvih osam mjeseci za 12,5 odsto manje ukupnih indirektnih prihoda.

"Za prvih osam mjeseci uvezeno je robe u vrijednosti od 7,8 milijardi, a prošle godine uvezeno je robe u vrijednosti od 10,6 milijardi maraka", zaključio je Kovačević. 

Izvor Agencije