TREBINJE – Tekstilno preduzeće “Novoteks” iz Trebinja dobilo je od Vlade RS 83.000 KM za stimulaciju izvoza, a novac će, najvjerovatnije, biti uložen za obnovu tehnologije koja je poprilično zastarjela, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora “Novotexa” Milan Grubač.

Grubač smatra da je ovo simbolična pomoć za tako veliko preduzeće, ali da je to potvrda da su se kvalifikovali kao zdravo izvozno preduzeće.

“Bez obzira na visinu sredstava, ipak smo zahvalni Vladi RS što nas je stavila na takvu listu”, kaže Grubač i napominje da “Novotex” već koristi subvencije Vlade RS od 50 KM po radniku mjesečno.

Grubač ističe da ovo preduzeće sa oko 830 radnika ima mnogo potreba, a jedna od njih je nabavka novih automatizovanih mašina kako bi se povećala produktivnost, jer su postojeće poprilično zastarjele.

On napominje da ovo preduzeće, nakon potpisanog reprograma dugovanja, redovno izmiruje tekuće obaveze i prema Poreskoj upravi i prema dobavljačima, te da, iako ima viška radnika, neće biti otpuštanja.

“I pored kriza uspjeli smo zadržati tri stara njemačka partnera, što je veliki uspjeh, s obzirom na poplavu jeftine robe i radne snage”, ističe Grubač i napominje da su u pregovorima sa još nekim potencijalnim kupcima.

Izvor Agencije