BANJALUKA – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Bakir Ajanović najavio je da će 24. novembra početi da radi Fondacija “Inovacioni centar Banjaluka” i istakao da je riječ o pilot centru koji ima za cilj da provjeri sve sadržaje funkcionisanja.

“Ne čekajući izgradnju namjenskog objekta za projekat, koji se odvija prema propisanim procedurama Razvojnog programa RS, Fondacija će početi sa radom u prostorijama Naučno-istraživačkog centra `Čajavec` 24. novembra”, rekao je Ajanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je namjera da se do završetka nove zgrade Centra pokrene bar 10 malih preduzeća.

Ajanović kaže da će Centar posrestvom inkubatora tragati za nezavisnim preduzetnicima za koje čvrsto vjeruje da njihov proizvod ili usluge imaju veliku šansu na tržištu.

“Inkubator će naročito podržati firme bazirane na znanju i inovativne firme koje imaju potencijal da razviju preduzeća visokog kvlaiteta. Inkubator, takođe, može pomoći jakim domaćim firmama sa preduzetničkim duhom, koje žele da budu uključene u istraživanje i razvoj i stvore nezavisna preduzeća”, kaže Ajanović.

On je ističe da će svi potencijalni stanari Centra morati ispuniti kriterijume za prijem koji se sastoji u šest faza.

“To su otvoreni poziv za poslovonu ideju, koji će biti oglašavan u medijima i samom Centru, preliminarna evaluacija poslovne ideje, trening i konsultacije, razgovori sa potencijalnim kandidatima, završna evaluacija, te primanje u `Inovacionom centru Banjaluka`”, precizirao je Ajanović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković rekao je da je u procesu pripreme Centra već identifikovan određen broj firmi koje bi mogle biti perspektivni stanari ove ustanove, te da su u toku razgovori sa predstavnicima šest preduzeća, od kojih su tri, a koje su tehnološki napredne i sa partnerima iz inostranstva, potencijalni stanari.

“Ovo što će se u Banjaluci dešavati od novembra, u stvari svaka zemlja u svijetu radi, a to je da stimuliše kreativne, inovativne, poslovne ideje”, napomenuo je Marković.

Marković je rekao da će, osim ove osnovne djelatnosti, postojati i segment takozvanih “poslovnih vrtova”, odnosno mogućnost generisanja i konvencionalnih biznisa širom RS.

“Jedan takav `poslovni vrt` započet je u Bileći i dalje ćemo ih širiti u RS, zavisno od uspješnosti projekta”, naveo je Marković.

On je naveo da će, se osim Centra i drguih insitutcija, u ovaj proces biti uključen i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Gordan Vukelić rekao je da su Ajanović i on posjetili jedan multifunkcionalni, naučni i tehnološki centar, koji ima više od 80 firmi i razvojnih isnitucija, te više od 2.000 zaposlenih radnika i godišnji promet od 150 miliona evra.

“On je star 30 godina i razvija se na osnovu i na bazi korišćenja resursa invencije i ideje nastale u visokoobrazovnim i naučnoistraživačkim insitucijama”, kaže Vukelić.

On je istakao da je to bila prilika da se vidi kako funkcioniše spajanje mehanizma naučnih i razvojnih izlaza sa praksom potrebnom da se osnuje malo i srednje preduzeće, konkurentno na tržištu.

Glavni nosioci i osnivači ove fondacije su vlade RS i Norveške, grad Banjaluka i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća

Izvor Agencije