TREBINJE – Osnovni sud u Trebinju odlučio je da presudom usvoji tužbeni zahtjev tužilaca, koji su tražili da se poništi odluka Skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane Gacko od 14. maja 2007. godine, kao i da se poništi odluka s iste skupštine vezana za izvještaj o procjeni vrijednosti uloge RiTE Gacko u preduzeću “Nove elektrane” koju je imala do 31. decembra 2006. godine.

Sud je, takođe, kako je objasnio sudija koji ovaj proces vodi više od dvije godine, Smail Begović, odbio alternativno postavljene zahtjeve tužilaca, koji su tražili da im tuženi otkupe akcije po cijeni koja je važila 15. maja 2007. kao i da im nadoknade štetu u iznosu od 113.630.000 maraka.

Begović je u obrazloženju naveo da je sud usvojio tužbeni zahtjev tužilaca o poništenju odluka Skupštine akcionara iz razloga što je sjednica ove skupštine sazvana mimo proteka roka od 21 dana od dana oglašavanja u medijima, a odluke su ipak donesene.

Zahtjevi tužilaca da im tuženi nadoknade štetu po cijeni akcija koja je važila 15. maja 2007, kao i da im se nadoknadi 113.630.000 maraka, odbijeni su zbog toga što tuženi nisu odgovorni za nastalu štetu tužiocima, jer do smanjenja cijena akcija nije došlo krivicom tuženih, niti su tuženi dužni da otkupe akcije po cijeni koja je važila samo jedan dan, iako je berzansko tržište trajalo 233 dana.

Reagujući na ovakve odluke suda, zastupnik malih akcionara, pet investicionih fondova, Miljkan Pucar, kaže da su djelimično zadovoljni, jer je sud poništenjem odluka Skupštine akcionara na spornoj, petoj sjednici, od 14. maja 2007. uvažio žalbe malih akcionara, ali nije zadovoljan drugom odlukom.

– Iako presudu još nisam dobio i nisam u vezi s njom ni razgovarao s predstavnicima fondova koje zastupam, ne znam da li ćemo ulagati žalbu na ovakvu odluku, ali smatram da će parnične strane uspjeti da se dogovore oko ovog obeštećenja, rekao je Pucar.

S druge strane, advokat RiTE Gacko i “Elektroprivrede RS” Jugoslav Milanović tvrdi da je bilo i za očekivanje odbijanje nadoknade štete od 113 miliona i 630.000 maraka, zbog pada akcija, ali nije zadovoljan onim dijelom koji se odnosi na poništavanje odluka Skupštine akcionara RiTE Gacko od 14. maja 2007. godine.

Iako se ni on još nije konsultovao sa stranama koje brani, najavio je da će se najvjerovatnije žaliti na ovakvu presudu, u zakonskom roku od 30 dana od dana prijema presude.

O svemu će, izgleda, konačnu odluku ipak donijeti drugostepeni, Okružni sud u Trebinju, koji presudu prvostepenog suda može da potvrdi ili da je uzme u ponovno razmatranje.

Izvor Agencije