BANJALUKA – U predstojećem periodu moguće su određene korekcije cijena električne energije naviše, ali ne očekujemo da će ukupan efekat poskupljenja biti značajan, kazala je direktor “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić.

Ona je rekla da će se zahtjevi "Elektroprivrede RS" odnositi samo na povećanje amortizacije po osnovu investiranja i procjene.

– Potpuno smo svjesni ekonomskog položaja potrošača električne energije u Republici Srpskoj i stoga će naši zahtjevi obuhvatiti samo nužne korekcije – istakla je Milekićeva.

S obzirom na to da je posljednja procjena vrijednosti imovine izvršena krajem 2005. godine, Milekićeva kaže da je preduzeće bilo obavezno da procijeni vrijednost sredstava 2008. godine.

– Zbog ovoga je nezavisni revizor izrazio rezervu na naše finansijske izvještaje, obavezni smo da procjenu izvršimo u 2009. godini što će, vjerovatno, dovesti do povećanja rashoda kod nekih preduzeća i odraziti se na povećanje cijene koštanja – objasnila je direktor "Elektroprivrede".

Zahtjev za korekciju cijena, naglašava Milekićeva, uputiće samo ona zavisna preduzeća kod kojih je došlo do značajnog povećanja vrijednosti osnovnih sredstava, ukoliko to bude neophodno i samo za ove efekte. Svi zahtjevi će, dodaje, biti potpuno realni, argumentovani i svedeni na nužne korekcije.

Milekićeva je istakla da je procjena imovine koju je uradio nezavisni procjenitelj pokazala da je imovina u nekim preduzećima potcijenjena, te da će poslije usvajanja procjene morati da proknjiže rezultate procjene, što će imati za posljedicu povećanje troškova amortizacije, a to će dovesti do blage korekcije cijena.

U Regulatornoj komisiji za energetiku RS ističu da nijedno preduzeće, za sada, nije podnijelo zahtjev za pokretanje tarifnog postupka.

Direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić smatra da sadašnja cijena struje u Republici Srpskoj nije realna i da bi mogla biti i viša, te da bi u tom slučaju za socijalne kategorije stanovništva trebalo da se osnuju fondovi koji bi zaštitili najugroženije potrošače.

Prihod

Branislava Milekić je kazala da je za prvih devet mjeseci ove godine "Elektroprivreda RS" ostvarila prihod od 124.385.561 marku, dok je u istom periodu prošle godine ostvaren prihod od prodaje bilansnih viškova u iznosu od 132.616.794 marke.

– U 2009. godini prodato je više struje za 337.435.719 kilovat-časova, a ostvaren je manji prihod za 8.231.233 marke. Razlog za ovakvo stanje je znatno smanjenje cijena na tržištu u 2009. u odnosu na 2008. godinu – naglasila je Milekićeva.

Izvor Glas Srpske