BANJALUKA – Republika Srpska je u devet mjeseci ove godine imala spoljnotrgovinsku razmjenu u vrijednosti od 3,84 milijarde KM, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom bila 46,1 odsto, izjavila je danas pomoćnik direktora Zavoda za statistiku RS Jelena Đokić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je u tom periodu izvoz bio vrijedan 1,21 milijardu KM, a uvoz 2,63 milijarde KM, kao i da je ostvaren spoljnotrgovinski deficit od 1,42 milijarde KM.

Đokićeva je navela da je najveći procenat izvoza u Srbiju – 20,5 odsto, zatim Italiju 17,7 odsto i Hrvatsku 13,5 odsto, dok je u strukturi uvoza Srbija učestvovala sa 21,7 odsto, Rusija sa 19,7 odsto i Italija sa 9,9 odsto.

Prema njenim riječima, u strukturi izvoza najviše učestvuje električna energija sa 14,3 odsto i obrađeno drvo sa 5,4 odsto, a sa procentom od 19 odsto najviše se uvozi nafta i ulja dobijena od bitumenskih materijala.

Đokićeva je rekla da je u septembru ove godine RS ostvarila izvoz od 150,3 miliona KM, dok je uvoz ostvaren sa 336,09 miliona KM

Ona je, pored toga, izjavila da su u prošloj godini ostvarene investicije u stalna sredstva pravnih subjekata, čije je sjedište u RS, iznosile 1,78 milijardi KM što je za 30,5 odsto više nego u 2007. godini.

Dodala je da u strukturi investicija u nova stalna sredstva, prema namjeni, najviše učestvuje građevinarstvo sa 23 i trgovina sa 16,2 odsto.

Đokićeva je navela da u strukturi investicionih ulaganja, prema djelatnosti investitora, najviše učestvuje državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje sa 25,2 i trgovina sa 18,4 odsto.

Septembarska inflacija u RS, navodi, iznosila je 0,3 odsto, dok je godišnja inflacija mjerena u septembru imala negativnu vrijednost od 1,2 odsto.

Posmatrano prema oblastima namjene potrošnje, u septembru u odnosu na avgust najviši rast od 1,2 odsto imao indeks sektora stanovanja, dok je kod odjeće i obuće indeks bio niži za 0,1 odsto.

Indeks cijena idustrijskih proizvoda u septembru je niži za 0,1 odsto u odnosu na avgust.

Posmatrano prema namjeni potrošnje, u septembru je indeks cijena energije viši za 0,2 odsto, dok su niži indeksi cijena kapitalnih proizvoda za jedan odsto, intermedijalnih proizvoda za 0,3 i netrajnih proizvoda široke potrošnje za 0,1 odsto u odnosu na avgust.

Prosječna neto plata za prvih devet mjeseci ove godine u RS iznosila je 788 KM i u odnosu na isti period prošle godine veća je za 6,5 odsto, dok je septembarska prosječna neto plata bila 786 KM i nominalno je manja za 0,5 odsto u odnosu na avgustovsku.

Izvor Agencije