MOSTAR – U Širokom Brijegu osnovano je Udruženje proizvođača i prerađivača aluminijuma u BiH koje će, kao jedan od prvih zadataka, tražiti da se od 1. januara naredne godine obavezno primjenjuje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji.

Tim zakonom onemogućuje se diskriminacija potrošača, osigurava jednak tretman s tarifnim modelima i zabranjuje izvoz struje iz BiH, dok potrebe domaće potrošnje ne budu u cjelosti podmirene, saopšteno je iz preduzeća “Aluminij” iz Mostara.

Za predsjednika Udruženja, koje je juče osnovano, izabran je Tihomir Zovko, a za predsjednika Upravnog savjeta Udruženja Predrag Čović.

Čović je naveo da je aluminijumski sektor u BiH godišnje ostvaruje oko milijardu KM prometa i da je u vremenu krize imao pozitivan odnos izvoza i uvoza.

On je rekao da je osnivanje Udruženja ustvari povezivanje snaga izuzetno moćnih subjekata aluminijumske industrije koji su više od 80 odsto izvozno orijentisani i direktno zapošljavaju oko 2 000 radnika, dok s manjim prerađivačima ova brojka dostiže čak 5 000 zaposlenih.

Čović je napomenuo da u ovom sektoru još ima neriješnih pitanja poput cijene električne energije koja godinama stvara značajne poteškoće, te nedostatka stimulacija sa državnog nivoa.

“Sada ćemo na tim starima raditi zajednički i organizovano, nastupajući prema institucijama na svim nivoima vlasti u BiH da bismo osigurali što povoljnije uslove za poslovanje, razvijanje i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Čović.

Osnivačkoj skupštini, koja je održana u preduzeću "Presal Extrusion" u Širokom Brijegu, prisustvovali su članovi Uprave mostarskog Aluminija i čelnici prerađivača aluminijuma u BiH

Izvor Agencije