BANJALUKA – Republika Srpske dobila je arbitražni međunarodni spor pokrenut tužbom Raiffeisen Investmenta iz Beča, koja je zahtijevala isplatu dva miliona američkih dolara, zajedno sa kamatom od jula 2007. godine i troškovima postupka procijenjenih na oko 500.000 evra.

Vlada RS danas je prihvatila Izvještaj o radu na arbitražnom predmetu Raiffeisen Investmenta AG protiv RS i zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi modalitet plaćanja troškova arbitražnog postupka u iznosu 148.000 švajcarskih franaka, rekla je šef Biroa Vlade RS Vera Sajić.

Dragan Karanović iz advokatske kancelarije ”Karanović i Nikolić” iz Beograda koja je zastupala RS, rekao je da je tužba uslijedila kao posljedica zahtjeva banke da traži dodatnu proviziju, odnosno naknadu povodom angažovanja u privatizaciji ”Telekoma Srpske”.

”Zadovoljstvo mi je da kažem da je 24. septembra Međunarodni artibražni sud sa sjedištem u Cirihu donio odluku u korist RS i odbio cjelokupan zahtjev Raiffeisen banke”, rekao je Karanović.

Odgovarajući na pitanje ko će snositi troškove postupka, Karanović je napomenuo da Arbitražni sud, nažalost, ima diskreciju u pogledu odluke o troškovima, koje će u ovom slučaju snositi obje stranke u postupku.

”Obično onaj ko izgubi spor plaća sve troškove, ali u ovoj situaciji je odlučeno da svako snosi svoje, jer je Sud smatrao da je zahtjev Raiffeisen banke bio opravdan da se iznese pred ovaj tribunal, odnosno imali su dovoljno jak problem o kojem je trebalo odlučiti”, rekao je Karanović, dodavši da ti troškovi iznose 148.000 švajcarskih franaka.

Advokat Stevan Dimitrijević iz Banjaluke, koji je sarađivao u ovom predmetu, rekao je da je predmet vođen od aprila 2008. do septembra ove godine, u kojem je zastupano nekoliko subjekata.

”Tuženi su bili RS, Vlada RS, Fond za razvoj i zapošljavanje i Direkcija za privatizaciju. Tužbeni zahtjev je iznosio gotovo 3.700.000 KM po današnjem kursu”, rekao je Dimitrijević.

On je istakao da je arbitražna presuda donesena jednoglasno, čime je ovaj postupak potpuno okončan i nema osnova za ulaganje pravnih lijekova

Izvor Agencije