BANJALUKA – Premijer RS Milorad Dodik rekao je danas da je Vlada RS spremna da u narednom periodu kupi dio imovine MDP “Maglić” iz Foče sa ciljem da se iz dobijenih sredstava izmire obaveze prema radnicima ovog preduzeća.

Dodik je na sastanku sa radnicima MDP “Maglić” iz Foče i predsjednikom Saveza sindikata RS Rankom Mišić u Banjaluci, istakao da je interes Vlade RS da se izmire dugovanja prema radnicima.

        “Vlada RS će pružiti svu raspoloživu pomoć kako bi se riješili problemi u ovom preduzeću”, naglasio je Dodik.

        Radnici MDP “Maglić” upoznali su Dodika sa problemima u ovom preduzeću, koje se nalazi u stečaju.

        U saopštenju Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću navodi se da su sastanku prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaljštite, Ministarstva pravde, kao i stečajni upravnik MDP “Maglić”.

Ranka Mišić rekla je da je Vlada RS odlučila da kupi dio fočanskog preduzeća “Maglić” u iznosu od milion 1.000.000 KM i da će, u skladu sa Zakonom o stečaju, isplatiti lične dohotke radnicima.

       

        “Radnici `Maglića` i dalje očekuju da će se pojaviti kupac za ovo preduzeće, u čemu će im pomoći Vlada RS”, rekla je Mišićeva, nakon sastanka delegacije radnika “Maglića” sa Dodikom.

      

       Ona je naglasila da veliku odgovornost za stanje u ovom preduzeću snose i stečajni upravnici.

      

        Rade Drakul, jedan od radnika ”Maglića” koji su juče pješice krenuli iz Foče u Banjaluku, okrivio je aktuelnog stečajnog upravnika Radomira Jokića koji nije raspisao tender za prodaju ovog preduzeća.

      

        Drakul je rekao da je zadovoljan razgovorima sa premijerom RS, koji im je obećao isplatu u visini od 1.200 KM za prvi isplatni red.

      

        “Nadamo se da će stečajni upravnik i Vlada RS raspisati tender i pronaći kupca za preduzeće `Maglić` iz Foče”, rekao je Drakul, naglašavajući da taj kupac može da bude i Vlada RS.

Izvor Agencije