BANJALUKA – Predstavnici grupacija proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina iz Republike Srpske i Federacije BiH saglasili su se da od vlasti BiH bude zatraženo povećanje izvozne kvote njihovih proizvoda u EU.

 “Na sastanku u Banjaluci danas smo se saglasili da zatražimo od vlasti BiH da učine sve kako bi se povećala izvozna kvota za ribouzgajivače u RS i FBiH, koji spadaju među najveće proizvođače ribe u ovom dijelu Evrope”, rekao je predsjednik Odbora grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina Spoljnotrgovinske komore BiH Almir Bašanović.

        On je, takođe, naglasio da su se proizvođači ribe danas složili da bez kapitalnih ulaganja i investicija u izgradnju ribnjaka, ali i prerađivačkih kapaciteta na ovim prostorima, ribarstvo može da dođe u veoma nepovoljan položaj.

        Bašanović je dodao da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi i o podsticajima u ovoj oblasti, mogućnostima i perspektivama izvoza žive ribe u EU, registraciji neregistrovanih ribnjaka u BiH, kao i o smanjenju opterećenja po kologramu proizvedene ribe.

        U radu sastanka Odbora ove grupacije u Banjaluci učestvovali su i predstavnici entitetskih – ministarstava poljoprivrede, instituta za veterinarstvo i udruženja ribara, te Kancelarije za veterinarstvo BiH i drugi zainteresovani za ovu oblast.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštilo je danas da je u ovoj godini isplatilo 200.861 KM premija za proizvedenu i prodatu konzumnu ribu proizvođačima koji su zahtjeve predali do početka primjene novog Pravilnika o podsticajima.

        Od 31. marta, kada je na snagu stupio novi Pravilnik, do isteka roka, odnosno do početka ovog mjeseca, Ministarstvo je zaprimilo 26 zahtjeva za isplatu premije, a sredstva će biti isplaćena nakon obrade pristiglih zahtjeva.

        U 2007. godini za ovu vrstu proizvodnje nisu bile predviđene premije, dok je u 2008. godini odobreno 610.312 KM premija, a sufinansirana je i izgradnja devet ribnjaka.

Izvor Agencije