SARAJEVO/BANJALUKA – Razgovori Vlade Federacije BiH i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) još su u toku, tako da se ne može govoriti o tome da li će druga tranša novca od stendbaj aranžmana biti prolongirana, rečeno je u Ministarstvu finansija FBiH.

Portparol Ministarstva finansija FBiH Amela Mulabdić rekla je da je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda jutros razgovarao sa predstavicima MMF-a i da će se sa njima do 18. novembra još sastajati.

“Pregovori sa MMF-om su jošu toku i sada se ne može govoriti o tome da li će biti prolongirana druga tranša novca od stendbaj aranžmana”, istakla je Mulabdićeva.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je danas da bi mogla biti prolongirana druga tranša novca od stendbaj aranžmana, koji je BiH postigla sa MMF-om, zbog toga što FBiH još nema nacrt budžeta za 2010. godinu u parlamentarnoj proceduri i donesene zakone o reviziji budžetskih davanja za boračke kategorije i platama.

Iz MMF-a ranije je rečeno da, dok traju razgovori ove finansijske institucije sa vladama Republike Srpske i FBiH, neće davati nikakve izjave.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će se delegacija MMF-a o nastavku stendbaj aranžmana opredijeliti nakon završnih razgovora koji bi trebalo da se održe u Sarajevu u ponedjeljak, 16. novembra.

“Mi smo predočili sve što smo uradili, projektovali smo budžet za 2010. godinu i stekao sam utisak da RS nije sporna. Čak su konstatovali da RS ima svoje rezerve da izađe iz uticaja ekonomske krize, ali nije jasno rečeno kako bi to uradila FBiH”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je delegacija MMF-a, koju predvodi šef misije Kostas Kristu, iz RS otišla u FBiH i da će se na završnom sastanku odrediti o ispunjenosti uslova za aranžaman za 2009. godinu.

“Ako dođe do neispunjenja uslova, odnosno nezadovoljstva u ovoj kontroli, aranžman sa MMF-om bi bio prolongiran na nekoliko mjeseci ostavljajući dovoljno vremena da se ispune uslovi koji do sada nisu”, rekao je Džombić.

Prema njegovim riječima, moglo bi doći u obzir da se druga i treća tranša za 2009. spoje, jer je treća u martu.

Nakon što članovi delegacije MMF-a tokom ove sedmice obave razgovore i sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, početkom sljedeće sedmice očekuju se završni pregovori, nakon čega će biti odlučeno o nastavku stendbaj aranžmana.

Izvor Agencije