BANJALUKA – Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su večeras izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2008, a revidiranih u 2009, te odbacili izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o radu i poslovanju ove institucije za 2008. godinu.

Za prvi izvještaj je glasalo 67 poslanika, niko nije bio protiv, a tri su bila uzdržana, dok je za odbacivanje drugog izvještaja glasalo 25 poslanika, niko nije bio protiv, a 45 poslanika bilo je uzdržano.

Sa 45 glasova za i 10 protiv prihvaćeni su i zaključci SNSD-a kojima se zahtijeva da se u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora RS osigura profesionalna ocjena rada Glavne službe za reviziju, odnosno eksterna kontrola kvaliteta revizorskog rada i revizorskih izvještaja koju će izvršiti izabrane revizorske institucije.

Istim zaključkom SNSD-a Narodna skupština RS zahtijeva da se u skladu sa INTOSAI standardima revizije osigura efikasna komunikacija između Odbora za reviziju kada je u pitanju planiranje i izvještavanje Glavne službe za reviziju, minimum zahtjeva za izvještavanjem, uključujući i pitanja koja treba da budu predmet revizorskog mišljenja.

Parlament RS zahtjeva i da se u skladu sa INTOSAI standardima osigura neophodna komunikacija između Glavne službe za reviziju i Ministarstva finansija kad je riječ o određivanju obima revizije, ciljeva i kriterija revizije, a u kontekstu procesa reforme javne uprave u RS i procesom integracija BiH u EU.

Skupština RS nije prihvatila zaključke klubova poslanika SDS-a, PDP-a i poslaničke grupe SRS RS.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić izrazio je neslaganje sa zaključkom kluba SNSD-a jer se njime, kako je naveo „zauzdava i ono malo profesionalizma koji je ostao u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS“.

Poslanik SDS-a Lazo Marić rekao je da, ukoliko budu usvojeni pomenuti zaključci SNSD-a, više neće učestvovati u radu skupštinskog Odbora za reviziju.

Tokom skupštinske rasprave poslanik SNSD-a Uroš Gostić rekao je da revizija finansijskih izvještaja ograničena vremenski, po svom obimu i dubini.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić rekao je da apsolutno podržava rad Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Poslanik SNSD-a Goran Lončarević rekao je da je iznenađen revizijom učinka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti znajući koliko je taj sistem složen, ističući da se na osnovu nekoliko parametara iznesenih u revizorskom izvještaju ne može govoriti o ukupnoj ocjeni stanja u primanoj zdravstvenoj zašštiti.

Mehmed Kopić iz SDP-a BiH smatra da je neophodno otkloniti nedostatke, manjkavosti i greške koje je glavni revizor naveo u svom izvještaju.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić nakon ove tačke prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za 23. novembar.

Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS Boško Čeko izjavio je da se iz današnje i jučerašnje rasprave u parlamentu Srpske najbolje vidi ima li pritisaka na rad te službe.

“Kako god da uradimo, mi smo nekome krivi. Ali ja ne tražim da me neko voli, već da me poštuje jer radim svoj posao. I ne idem da vršim istragu i ne idem da se neko smjenjuje, nego je cilj da se greške ne ponavljaju i da se unaprijedi finansijska disciplina”, rekao je Čeko u završnoj riječi nakon rasprave o revizorskim izvještajima.

On je naveo da se pritisci ogledaju i kroz prijetnje njemu i njegovoj porodici da će im “revizija doći glave”.

“Kako obrazlažete ko će stati iza mene kad sad imam suđenje iz 2002. godine zbog nanošenja duševne boli ministru koji od mene traži odštetu od 50.000 KM. Možete misliti kakav sam ja revizor kad strepim od krivičnih prijava”, rekao je Čeko poslanicima.

On je naveo da Službu nema ko da zaštiti i da je u ova dva dana čuo diskusije i poslanika koji su ga do juče podržavali, pa se okrenuli od njega, kao i onih koji su ga juče kudili, a danas podržavaju.

“Ako mislite da ćete mene smijeniti tako što ćete mi poslati reviziju, varate se”, rekao je Čeko osvrćući se na zaključke SNSD-a kojima se predlaže da Službu kontroliše revizorska institucija.

On je pojasnio da Služba radi po INTOSAI međunarodnim standardima za vrhovne revizorske institucije javnog sektora koje su prihvatile sve zemlje svijeta, a naglasak imaju na nezavisnosti: finansijskoj, organizacionoj i funkcionalnoj.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Anton Kasipović rekao je danas u parlamentu da je u RS posljednjih godina primjetno povećanje finansijske discipline, iako su revizorski izvještaji budžetskih korisnika ranijih godina bili uglavnom negativni.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS teži da izještaji ubuduće budu pozitivni”, rekao je Kasipović, koji je i resorni ministar, replicirajući poslanicima opozicije tokom skupštinske rasprave o Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji Konsolidovanog izvještaja budžetskih korisnika RS za prošlu godinu, a revidiranih u ovoj godini.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić smatra da je RS mnogo koštala Komisija za reviziju procesa privatizacije preduzeća i banaka, a da pri tom nije otkrila nijednu nepravilnost u tom procesu.

Bojić je ukazao da je revizorski izvještaj pokazao nedostatak kontrole i manjkavosti u trošenju bespovratnih budžetskih sredstava.

Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac, replicirajući Bojiću, rekao je da je SNSD sačinio koncept privatizacije, te upitao opoziciju zašto ga nije mijenjala dok je bila na vlasti kada je zato imala kapacitet.

Poslanik SNSD-a Zora Vidović rekla je da je urađena revizija pet budžeta RS kada je opozicija bila na vlasti i da je svaki izvještaj o konsolidovanom budžetu bio negativan, ističući da je prvi pomak u tom pogledu napravila aktuelna Vlada RS.

“Investiciono-razvojna banka nikako nije mogla dobiti negativno mišljenje revizora”, smatra Vidovićeva.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić rekao je da je SNSD-ov koncept privatizacije omogućio kupone stare devizne štednje za kupovinu preduzeća i razne ”lopovluke” u tom procesu.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da je opozicija kada je bila na vlasti u RS od Glavne službe za reviziju javnog sektora napravila instituciju sa autoritetom i slikovito opisao da je od tog ”`mercedesa` aktuelna vlast napravila `varburga`”.

Džombić rekao je da je zadovoljan revizorskim izvještajima Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS, ali ne i revizorskim izvještajem Investiciono-razvojne banke RS i njenih fondova.

“Primjedbe postoje na realokacije, ali nijedno ministarstvo nije prekoračilo obim i možemo biti zadovoljni revizijom Konsolidovanog izvještaja, a ono čime nismo zadovoljni je nalaz za IRB RS”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da nijednog trenutka nije vršen pritisak na Glavnu službu za reviziju, osim ako se pritiskom ne smatra javna rasprava u Odboru za reviziju Narodne skupštine RS.

“To je pravo mjesto da stručno raspravimo određene stvari i imamo zakonsko pravo da iznesemo argumente i svoje primjedbe i to pravo ćemo koristiti, a nijednog trenutka nismo osporavali pravo revizora da opredijeli mišljenje, ali mislimo da argumenti nisu dovoljni za negativno mišljenje za IRB”, rekao je Džombić.

Prema njegovim riječima, radi se o revizorskom standardu 39 i o njegovoj veoma teškoj primjenjivosti, odnosno nemogućnosti primjene u našim uslovima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da opozicija vrši pritisak na glavnog revizora time što ga javno proziva na ovoj sjednici.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica rekao je da je ova Vlada 10,5 miliona maraka potrošila na automobile, što je 65.000 najnižih penzija, zatim 4,5 miliona maraka za gorivo, što je 27 000 najnižih penzija, te 12.500 KM na fotelju, što je 80 najnižih penzija u RS.

“Zabrinjava što tužilaštva ne rade ništa na osnovu revizorskih izvještaja, makar na osnovu onih koji izražavaju negativno mišljenje”, rekao je Mihajlica.

Poslanik PDP-a Diana Čekić kritikovala je što je Ministarstvo finansija RS, prema revizorskom izvještaju, broj zaposlenih povećalo sa 160 na 211, plate povećalo za 82 odsto u odnosu na 2007. godinu, a putne troškove prekoračilo za 101 odsto.

“Revizijom segmenta blagajničkog poslovanja utvrđeno je isplaćivanje nesrazmjerno veće akontacije za službeni put nego što su realne potrebe. Na primjer, akontacija iznosi 3.000 evra, pravdanje 150 evra, a povrat 2.850 evra, uz znatna kašnjenja u pravdanju akontacije”, rekla je Čekićeva.

Ona je dodala da o nedomaćinskom ponašanju Vlade govori i podatak da je za ”Noć šampiona” i Profi boks kamp ”Crvena zvijezda” Gradiška izdvojeno 380.000, odnosno 200.000 KM.

Poslanik PDP-a Aleksandar Golijanin zatražio je informaciju o arbitražnom postupku koji se u Beču vodi između ČEZ-a i “Elektroprivrede RS”.

“Taj posao pokazaće se kao krupan promašaj, koji će RS puno koštati”, rekao je Golijanin i upitao da li će protiv odgovornih biti podnesene krivične prijave.

Izvor Agencije