SARAJEVO – Savjet ministara BiH prihvatio je danas inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja zajma za razvojne politike/budžetska podrška (DPL) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Kredita za razvojne politike/budžetska podrška (DPL) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Ministarstvo finansija i trezora BiH će nakon okončanih pregovora, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, dostaviti Prijedlog osnova Savjetu ministara BiH na razmatranje.

Radi ublažavanja uticaja globalne ekonomske krize i dogovorenog stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetska banka planira da pruži podršku od 185 miliona evra budžetima i platnom bilansu BiH za period od 2009. do 2011. godine – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Uslovi kredita i njegova alokacija između entiteta biće dogovoreni tokom pregovora, a ovaj projekat biće proveden kako bi bio uspostavljen održivi fiskalni okvir, smanjile određene kategorije potrošnje te poboljšao sistem usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja zajma za Projekat socijalne zaštite i zapošljavanja između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) čiji je iznos 15 miliona dolara, od čega je na Federaciju BiH alocirano 60 odsto, a na Republiku Srpsku 40 odsto.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će nakon okončanih pregovora, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, dostaviti Prijedlog osnova Savjetu ministara BiH na razmatranje.

Na ovaj način biće podržane entitetske vlasti u provođenju mjera dogovorenih s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u pogledu reformi socijalnog sektora i podrške zapošljavanju.

Savjet ministara BiH prihvatio je danas i inicijativu Ministarstva finansija i trezora radi zaključivanja Kredita za Projekat opštinskog razvoja između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznos od 35 miliona dolara uz moguću otplatu kredita do 30 godina i grejs period do 17,5 godina, s tim da će kreditni uslovi biti precizirani tokom pregovora.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon okončanih pregovora, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, dostaviti Prijedlog osnova Savjetu ministara BiH na razmatranje.

Realizacijom ovog projekta biće finansirana rekonstrukcija prečistača otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo.

Savjet ministara BiH podržao je inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o garanciji za projekat “Međunarodni aerodrom Sarajevo” između BiH i EBRD-a.

Ministarstvo finansija i trezora Bih će nakon okončanih pregovora, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, dostaviti Prijedlog osnova Savjetu ministara BiH na razmatranje.

Na ovaj način će Međunarodnom aerodromu Sarajevo, uz garanciju BiH, biti omogućena realizacija kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Vrijednost kredita je 25 miliona evra, s rokom vraćanja od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine uz euribor kamatu.

Izvor Agencije